La oss støtte Rosa sløyfe-aksjonen og hjelpe å redde liv

La oss støtte Rosa sløyfe-aksjonen og hjelpe å redde liv

Husk at det finnes små ting i hverdagen som kan mulig redusere brystkreftrisikoen og forbedre helsen din.

Hvis du leter etter artikkelen Forkjølelse eller Influensa, så klikk her.

Mener du at høstens farger er grønt, gult og rødt? For oss og mange andre er høstens farge rosa.  Som hvert år kommer oktober - den Rosa sløyfe-måneden - med tanker om de som har blitt rammet av brystkreft, som er blitt friske, som må leve med sykdommen og de som har dødd av brystkreft. Vi viser solidaritet med brystkreftrammede ved å øke kunnskapen om denne sykdommen og ved å hjelpe samle inn midler til brystkreftforskning. Dette året er litt spesielt fordi det var nøyaktig 25 år siden, i 1999, at Rosa sløyfe-måneden ble arrangert for første gang i Norge.

Det har skjedd mye siden 1999. Selv om brystkreft har beholdt førsteplassen som kreften med høyest forekomst hos kvinner, så har antallet kreftoverlevere økt kraftig. 5 års relativ overlevelse for brystkreft har økt fra 85,2% i 1999 til 92,5% i 2022 (100% for 1 stadium og 39,1% for IV stadium eller brystkreft med spredning).  Denne positive trenden reflekterer mest sannsynlig en kombinasjon av forbedret diagnostikk, bedre behandling og tidligere oppdagelse på grunn av implementeringen av screeningprogrammet for brystkreft. Det er høyst sannsynlig også takket være rosa sløyfe-kampanjen som støtter brystkreftforskning og brystkreftrelaterte prosjekter.

Rosa sløyfe 2023 er designet av Fam Irvoll, en av Norges internasjonalt mest kjente designere. Hun forteller til Kreftforeningen: «Jeg takket ja til å designe årets Rosa sløyfe fordi jeg synes det er en veldig viktig aksjon. Jeg er en forkjemper for at det skal forskes mye mer på kvinnehelse, og brystkreft er definitivt et av områdene jeg synes det er viktig at det forskes mer på ettersom så mange rammes."  Jeg må innrømme at årets sløyfe er min siste årenes favoritt - vakker, lys og livsbekreftende.

Vil du også støtte brystkreftforskning, gå til Kreftforeningens nettbutikk og kjøp din Rosa sløyfe: https://nettbutikk.kreftforeningen.no/butikk/rosa-sloyfe/fam-irvoll-rosa-sloyfe-2023

650x490-m-Rosa%20sl%C3%B8yfeKF

Hvordan kan man redusere brystkreftrisikoen?

Husk at det finnes små ting i hverdagen som kan mulig redusere brystkreftrisikoen og forbedre helsen:

  • Forskning på hvordan mat påvirker utvikling av kreft fortsetter, men du kan velge sunne matvarer for å redusere kreftrisikoen: man bør fokusere på grønnsaker, frukt, bønner og helkorn.  Velg fjærfe eller fisk som proteinkilde. Mange studier viser at jo mer fiberrikt og vitamin- og mineralrikt kosthold kvinner spiser, jo lavere er risikoen for brystkreft. 

  • Reduser alkoholinntak. Det er ingen tvil at høyt alkoholforbruk øker kreftrisiko. Husk at det anbefales mindre enn 5 alkoholenheter per uke for kvinner og mindre enn 10 alkoholenheter for menn. Velg vin og ikke drikk ukens norm i en gang, men den fordel jevnt over hele uken.

  • Hold deg unna tobakk. Tobakksbruk øker risiko for brystkreft, spesielt hos yngre kvinner før overgangsalderen. Jo mer og lenger du røyker, jo mer påvirker det sannsynlighet at du får sykdommen.

  • Vær fysisk aktiv. Regelmessig fysisk aktivitet kan redusere risikoen for brystkreft. Eksperter sier at man bør trene enten 150 minutter med moderat aktivitet eller 75 minutter med hardere og kraftigere treningsøkter i løpet av en uke.

  • Hold en sunn vekt. Ekstra kilo, spesielt hvis vekten øker i voksen alder, er knyttet til en høyere risiko for brystkreft. Det gjelder spesielt for kvinner som har vært gjennom overgangsalder.

  • Har du mammografi, spør hva tettheten til dine brystvev er. Brystkreftrisikoen er 4-6 ganger større hos kvinner med veldig tette bryst, sammenlignet med kvinner med lite tette bryst. Hvis du har tette bryster, ta andre skritt for å redusere sjansene for brystkreft.

  • Piller og noen hormonspiraler kan øke risikoen for brystkreft. Spør legen hvordan hormonprevensjon som øker sjansene dine for å få brystkreft sammenlignes med påliteligheten og helsefordelene ved forskjellige typer prevensjon. Sammen kan dere bestemme hva som er best for deg.

  • Sjekk om din kosmetikk, kremer og hårprodukter inneholder parabener. Paraben kan virke som et svakt østrogen i kroppen. Noen forskere tror disse kjemikaliene kan være i stand til å utløse hormonpositiv brystkreft, men forskningen er langt fra klar. Hvis du er bekymret for risikoen, kan du kjøpe varer laget uten dette stoffet.

  • Nattarbeid kan bidra til brystkreftutvikling. Forskning viser at mangel av hormonet melatonin, som produseres i søvn, kan medvirke til å øke risikoen for brystkreft blant nattarbeidere.

  • Sjekk om du har normale D vitamin nivået i blodet. Får du ikke nok vitamin D med mat elle kosttilskudd, kan risikoen for brystkreft økes.

Del på: facebook twitter