Vanlig forkjølelse eller influensa?
Du blir ikke forkjølet av å fryse eller være bløt på bena, men det reduserer motstandskraften og gjør at du lettere blir syk ved smitte.
Mange som får symptomer fra nese, hals og svelg nå på høsten lurer på om det er forkjølelse eller influensa de har fått. La oss se nærmere på årsak, symptomer og behandling av forkjølelse. Men først. Hva skiller en forkjølelse fra influensa? Følgende beskrivelse kan gi en pekepinn.
Forkjølelse
-
Utvikler seg gjerne over litt tid
-
Hovedsakelig symptomer fra hals, nese og svelg
-
Snørr og rennende nese
-
Sår hals
-
Hoste
-
Lett feber hos noen
Influensa
-
Blir raskt syk. Opplever at man får symptomene «kastet på seg»
-
I tillegg til symptomer som ligner på forkjølelse, føler man ser mer alvorlig syk
-
Feber
-
Frysninger
-
Muskel- og leddsmerter
-
Slapphet / utmattethet
-
Ofte mer langvarige symptomer.
Forkjølelse
Symptomer
De nevnte symptomene begynner gjerne med at man føler seg uvel og får sår hals. Noen kan også få litt feber.
I løpet av ett til to døgn vil de fleste oppleve at de blir sykere med tett og rennende nese og hoste i tillegg. De fleste forkjølelser varer i ca. én ukes tid. Enkelte ganger kan forkjølelsen, akkurat når man føler litt bedring, utvikle seg til mer alvorlige sykdommer. Mest vanlig av disse er alvorlig betennelser i halsen, bihulene, ørene eller i lungene. Ved slike forverringer kan det være riktig å oppsøke lege.
Årsak
Forkjølelse forårsakes av virus. Det finnes mange hundre ulike varianter av forkjølelsesvirus, men i mange tilfeller, kanskje så mange som 50%, er årsaken en type rhinovirus. Det er ikke uvanlig å bli forkjølet én eller to ganger i året. Siden det er så mange ulike virus som kan gi deg forkjølelse, vil ikke en gjennomgått forkjølelse gi noen god beskyttelse (immunitet) mot forkjølelse forårsaket av en av de andre virusvariantene senere.
Det faktum at det er så mange ulike forkjølelsesvirus gjør at det heller ikke er mulig å vaksinere seg mot sykdommen.
Hvordan unngå å bli forkjølet?
De fleste som blir syke er smittet via dråper fra andre syke personer. Dette skjer ved at den syke sprer virus via hosting, nysing eller ved berøring av gjenstander. Husk derfor å hoste og nyse inn i albuen og ikke i hånden.
God hygiene, både personlig ved hyppig håndvask og generelt godt renhold i hjemmet vil redusere risikoen for å bli smittet.
Man blir ikke syk av å fryse eller være bløt på bena, men immunforsvaret kan svekkes slik at man lettere blir syk hvis man smittes. Stress og mangel på søvn kan også svekke immunforsvaret tilsvarende.
Behandling
Det finnes dessverre ingen «quick fix» som helbreder forkjølelse. I de fleste tilfeller må man ta tiden til hjelp. De fleste blir kvitt symptomene i løpet av én uke. I noen tilfeller kan det ta litt lengre tid.
Siden forkjølelsen skyldes et virus, vil ikke bruk av antibiotika hjelpe. Tvert imot kan antibiotikabruk gi bivirkninger, f. eks mageproblemer som forverres situasjonen.
Hvis man føler seg slapp og utilpass, pass på å få nok hvile og nok søvn. I tillegg er det viktig å drikke nok vann eller andre væsker, f. juice.
Ved tett nese vil slimhinneavsvellende nesespray (for eks. Otrivin, Rhinox og Zymelin) lette luftpassasjen og dermed gjøre det lettere å puste. I tillegg reduseres risikoen for å få bihulebetennelse. Husk at nesespray ikke skal brukes sammenhengende i mer enn 10 dager. Lengre tids bruk kan gi vedvarende nesetetthet og gjøre det vanskelig å avslutte bruken.
Barn bør ikke bruke nesespray i mer enn 5 dager sammenhengende. Neseskyllinger med saltvannsløsninger er også effektivt og trygg for å klarne luftveiene. Hostestillende- og/eller slimløsende hostesaft kan hjelpe.
Paracetamol (for eks. Paracet, Pinex, Panodil og Pamol) vil redusere det generelle ubehaget og senke eventuell feber. Følg anbefalt dose som står på pakningen.
Bruk av midler som inneholder Solhatt (Echinacea), C-vitamin, Eukalyptus, Mentol, Kamfer eller andre eteriske oljer lanseres fra tid til annen som effektive midler til forebygging og behandling av forkjølelse.
Kliniske studier viser dessverre svært begrenset, om noen nytte i det hele tatt av disse midlene.
Oppsummering
-
Forkjølelse er en virussykdom. Antibiotika har derfor ingen effekt.
-
Du blir ikke forkjølet av å fryse eller være bløt på bena, men det reduserer motstandskraften og gjør at du lettere blir syk ved smitte.
-
Host og nys i albuen og vær nøye med hygienen for å redusere smitterisikoen.
-
Forkjølelse går i de aller fleste tilfeller over av seg selv etter 1-2 uker.
-
Du kan lette symptomene ved å ta paracetamol, bruke saltvannsskylling eller slimhinneavsvellende nesespray.
-
Husk at nesespray ikke skal brukes sammenhengende i mer enn 10 dager.
-
Forkjølelse kan utvikle seg til alvorlig halsbetennelse, bihulebetennelse, ørebetennelse og lungebetennelse. Har du mistanke om at dette har skjedd med deg- kontakt lege.