Jeg har fått kreft

Jeg har fått kreft

Har du eller noen du kjenner nettopp fått en kreftdiagnose? Da sitter du sikkert med mange spørsmål, tanker og følelser. Jeg har fått kreft – hva gjør jeg?

Har du eller noen du kjenner nettopp fått en kreftdiagnose? Da sitter du sikkert med mange spørsmål, tanker og følelser. Jeg har fått kreft – hva gjør jeg?

Å få en kreftdiagnose er et sjokk, og du vil kunne kjenne på mange ulike følelser og reaksjoner. «Jeg har fått kreft» – tanken i seg selv er vond. Kanskje du er engstelig, tenker på døden eller er bekymret for fremtiden? Dette er helt normale reaksjoner.

For mange gjelder det å finne aktiviteter som gir håp og mening i den vanskelige tiden. Kanskje du er engstelig for hvordan behandlingen vil påvirke deg? Samhold er også viktig. Det er derfor vi har utviklet HEAL-appen.

Her ser vi nærmere på hvordan du kan håndtere situasjonen. Dette er ingen fasit, men forhåpentligvis vil du få noen gode råd som kan gjøre det lettere.
 

Finn noen å snakke med

Dersom du bare sitter for deg selv og tenker «jeg har fått kreft – hva skal jeg gjøre?», er det fort gjort å føle seg rådvill og ensom. Det å snakke med noen andre kan være til hjelp, enten det er familie, venner eller noen i samme situasjon som deg selv.

Luft tankene dine, del bekymringer og få trøst. Det å ha noen å støtte seg til etter å ha fått påvist en alvorlig sykdom, kan oppleves meningsfullt og godt. Få håp og trøst ved å høre hvordan andre opplever sykdommen.

I løpet av livet opplever mange nordmenn at de selv eller noen de kjenner får sykdommen. Du er med andre ord ikke alene, noe som kan være godt å vite. Å få tankene over på andre ting er her viktig.
 

Gjør dagligdagse aktiviteter

Mange glemmer å leve etter at de har fått diagnosen. Det er fort gjort å gjemme seg bort, isolere seg eller bli innesluttet. Dersom det lar seg gjøre, anbefales det å delta på aktiviteter som kan få tankene bort fra sykdommen.

Kanskje du kan spise middag sammen med gode venner, ta et deilig bad i sjøen eller delta i fysisk aktivitet slik som å gå en tur i parken? Det er godt for psyken å ikke la seg selv tenke «jeg har fått kreft» hele dagen. 

Få tankene over på andre ting. Det å lese en bok eller se en god film kan også hjelpe! Det finnes flere gode ideer, og det er viktig å opprettholde et positivt humør.
 

Tenk positivt!

Mange som har fått diagnosen har mange negative tanker. Husk at en en stor del av de som får kreft blir friske – faktisk så mange som tre av fire. Statistikk viser at stadig færre dør av sykdommen, og på 20 år har andelen gått drastisk ned. Av barn under 15 år overlevde 80 % av de som fikk påvist. 

Kanskje du rett og slett kan tenke: «Jeg har fått kreft – og det kan gå bra»? Det er viktig å tenke positivt. Mange finner trøst i å høre eller lese om andre som har klart å kjempe seg gjennom samme sykdom. Du trenger med andre ord ikke å gi opp håpet, selv om prognosene kanskje er dystre.
 

Hvordan påvirker diagnosen omgivelsene?

Mange som har fått sykdommen gruer seg til å fortelle det til de rundt seg. Å si «jeg har fått kreft» kan sjokkere venner, familie og bekjente. Det kan imidlertid være lurt å fortelle dette, heller enn å holde det for seg selv.

Du kan oppleve at de rundt deg blir triste, sjokkerte, oppmuntrende eller sinte. Alle reaksjoner er like normale. Noen opplever at venner og bekjente ikke lenger tar kontakt, noe som kan skyldes at de ikke vet hvordan de skal snakke med en som er syk.

Fortell gjerne dem rundt deg at det ikke er farlig å snakke med deg selv om du er syk, og oppmuntre dem til å tørre å behandle deg som før! Du er tross alt samme person.
 

Oppsummering

«Jeg har fått kreft». Det kan være vanskelig å tenke positivt eller håndtere egne eller omgivelsenes følelser når du har fått diagnosen. Det å snakke med de rundt deg, gjøre dagligdagse aktiviteter og tenke positivt kan hjelpe mange gjennom en tøff tid.

Oppmuntre gjerne omgivelsene dine til å oppføre seg som normalt, dersom du opplever at venner eller bekjente blir redde for å ta kontakt med deg. Husk at positive tanker og gode samtaler vil kunne gi deg bedre livskvalitet.
 

Bli med i HEAL!

HEAL er et samfunn for de som har vært eller er rammet av kreft. Samfunnet er utviklet av en kreftoverlever, Svein Sørmo, og et familiemedlem av en kreftpasient, Inara Rubene. Vårt mål er å hjelpe deg med å få kontroll på sykdommen.

Dette gjør vi gjennom en verktøykasse med informasjon, kontroll over medisiner, symptomssporing og næringsoversikt – og mye mer. Her vil kunne snakke med andre som også har tenkt «jeg har fått kreft». Du finner appen på Google Play og i App Store. Kontakt oss i dag for god hjelp!

Del på: facebook twitter