Kreftpasienter
Kreftpasienter har ofte mange ubesvarte spørsmål. Hva er egentlig kreft, hvilke behandlinger finnes, og hva forårsakes den av? Her finner du svar.
Vi ser her nærmere på noen av de mest anvendte formene for kreftbehandling. Dette omfatter alt fra kirurgi til strålebehandling. Det finnes nemlig flere ulike måter å bekjempe sykdommen på.
Kreftpasienter har ofte mange ubesvarte spørsmål. Hva er egentlig kreft, hvilke behandlinger finnes, og hva forårsakes den av? Her finner du svar.
Årlig får mer enn 30 000 nordmenn diagnostisert ulike former for kreft. Den vanligste diagnosen hos menn er prostatakreft, etterfulgt av andre former som tykktarmskreft og lungekreft. Hos kvinner er brystkreft den vanligste formen.
Så mange som 260 000 nordmenn har eller har hatt sykdommen. Det betyr at det finnes mange kreftpasienter, og flere av disse har spørsmål om kosthold, psykisk håndtering, sykdom og behandling.
Denne guiden for kreftpasienter er ingen fasit, og kan ikke svare på alle spørsmål, men er ment å veilede deg som har fått en diagnose. Du må derfor spørre lege for konkrete råd. Guiden vil videre være til hjelp for pårørende som har spørsmål.
Hva er kreft?
Alle kroppens celler gjennomgår celledeling. Dette skjer fordi celler som dør naturlig skal erstattes av nye celler. I noen tilfeller vil celledelingen skje ukontrollert. Dette vil føre til at såkalte kreftceller hopes opp i et organ. Denne opphopningen kalles en kreftsvulst.
Avhengig av hvor denne svulsten befinner seg, vil legen kunne stille en diagnose. Jo raskere sykdommen oppdages, jo mindre sjanse er det for at den rekker å spre seg.
Hva skyldes sykdommen?
Selv om ingen er immune, finnes det mange tiltak som kan redusere risiko for sykdom og styrke helsen generelt. Noe av det viktigste man kan gjøre, er å kutte usunne vaner som knyttes til høy risiko. Dette inkluderer røyking, mye rødt kjøtt, lite aktivitet og lignende.
Noen ganger har spesifikke gener en innvirkning, mens andre ganger er det tilfeldige mutasjoner. Det er også risiko for å utvikle kreft dersom en eksponeres for farlige kjemikalier over tid.
Behandling av kreftpasienter
Noe av det mange kreftpasienter lurer på, er hvordan de kan behandles på en mest mulig effektiv måte. Ulike typer og forløp behandles på ulike måter.
Det finnes en rekke ulike behandlingsmetoder for kreftpasienter. Blant disse er kanskje celleterapi, kirurgi og stråleterapi mest kjent. Det finnes imidlertid også immunterapi og palliativ behandling, samt alternativ behandling.
Mange velger å benytte seg av alternativ behandling i tillegg til annen konvensjonell behandling som fås via helsevesenet. Alternativ behandling kan ofte være med på å øke velvære blant kreftpasienter.
Vi anbefaler likevel vitenskapelig basert behandling som førstevalg. Om du ønsker å teste ut en alternativ behandling i tillegg, bør dette diskuteres med legen din da enkelte slike metoder kan være skadelige.
Hva skal kreftpasienter spise?
Mange pasienter som får sykdommen sliter med appetitten. Dette skyldes i mange tilfeller psykisk stress og påfølgende manglende matlyst, men også selve behandlingen. Du har imidlertid behov for et variert og sunt kosthold.
Næringsrik mat bidrar til å styrke immunforsvaret og tilrettelegge for at nye, friske celler kan dannes. Sørg derfor for å få i deg både frukt, grønnsaker, fisk, kjøtt, nøtter og egg, samt meieriprodukter og kornprodukter.
Dersom du sliter med å få i deg fullverdige måltider, kan det hjelpe å drikke diverse shakes og næringsdrikker. Dette er lettere å svelge, og sørger for at du får i deg nødvendige næringsstoffer, samt nok energi og proteiner.
Fysisk aktivitet er viktig, og en bør ikke røyke. Risikoen hos pasientene vil i stor grad reduseres ved et sunt kosthold, og de bør følge strenge rutiner for å øke overlevelsessjansene.
Håndtering av følelser
Hos kreftpasienter er det mange som sliter med å håndtere følelsene sine. Det å få en diagnose kan oppleves som et enormt sjokk – både for den syke og de pårørende. Det å ha noen å snakke med i denne perioden kan føles godt og betryggende.
Man kan med fordel delta i terapigrupper, der en snakker med andre som befinner seg i tilsvarende situasjon. Du kan også snakke med noen som har kommet seg gjennom sykdommen, noe som kan være oppmuntrende og motiverende.
Oslo Universitetssykehus og andre store sykehus i Norge kan tipse kreftpasienter om slike samtalegrupper, noe som gjør det mulig å delta på organiserte samlinger. Du kan også snakke med venner, bekjente eller familie dersom du foretrekker det.
Det viktigste er at du ikke blir sittende alene med bekymringer og tanker rundt diagnosen. Det finnes mange i samme situasjon som deg. Sammen kan dere finne trøst og glede, og hjelpe hverandre å tenke positivt.
Oppsummering
Dersom du eller noen du kjenner har fått diagnosen, dukker det ofte opp mange spørsmål. I denne guiden har du forhåpentligvis funnet noen svar. Dersom du har øvrige spørsmål anbefales det å snakke med legen din. Han eller hun vil kunne gi deg mange gode svar.
Kontakt HEAL i dag!
HEAL er et virtuelt samfunn som samler de som har vært eller er rammet av sykdommen. Det er utviklet av en kreftoverlever, Svein Sørmo, og lege Inara Rubene. Målet med samfunnet er å være en ressurs i kampen om livet. Her kan du lese mer om andres erfaringer, eller dele dine egne.
Blant annet tilbys det en verktøykasse med informasjon, kontroll over medisiner, symptomsporing, og næringsoversikt. Last ned HEAL i dag for å få kontroll over sykdommen!