Mindre rødt og bearbeidet kjøtt, lavere forekomst av tykktarmkreft

Mindre rødt og bearbeidet kjøtt, lavere forekomst av tykktarmkreft

Bør vi ta dette på alvor og hvilke helsegrunner er det snakk om?

Det har vært mye snakk om oppdaterte næringsanbefalinger og kostholdsråd i nordiske land. Stort antall forskere og omfattende vitenskapelig grunnlag har bidratt til dette prosjektet og utkastet til rapport er nå lagt ut på offentlig høring. Særlig ett forslag gjorde en del av det norske folket og spesielt norske bønder, sint - at vi bør av helsegrunner kutte ned inntaket av rødt kjøtt fra 500 g tilberedt vare per uke i det nåværende kostrådet til 350 gram tilberedt vare i uken. Forbruket av prosessert rødt kjøtt bør være så lavt som mulig. Ifølge statistikken var reelt forbruk av rødt kjøtt per person i 2021 i gjennomsnitt ca 800 gram per uke, i rå vare, som er noe over den maksimale anbefalingen i kostrådet.  

Bør vi ta dette på alvor og hvilke helsegrunner er det snakk om?   

Flere studier viser til at personer som spiser mye rødt kjøtt (storfe, svin, sau og geit), spesielt bearbeidet (bacon, pølser, skinke, salami etc), har økt risiko for å utvikle tykktarmkreft. Denne risikoen ser ut til å være relatert til visse forbindelser (fritt jern (hem), nitrosaminer) i rødt og bearbeidet kjøtt, som har vist seg å ha kreftfremkallende effekter. Verdens Helseorganisasjon (WHO) konkluderte i 2015 at bearbeidet kjøtt er overbevisende kreftfremkallende (forårsaker kreft i tykktarm og endetarm). Det er viktig å merke at selv om det finnes sammenheng mellom forbruk av rødt kjøtt og kreftrisiko, er bevisene er ikke sterke nok til å antyde at folk bør unngå rødt kjøtt helt og holdent. Imidlertid anbefales det at folk begrenser forbruket av rødt og bearbeidet kjøtt som en del av balansert kosthold. 

Tykktarmkreft er den best dokumentert helseskaden som følge av høyt kjøttforbruk. I tillegg til tykktarmskreft, er det noe bevis for å antyde at forbruk av rødt kjøtt kan også være forbundet med økt risiko for andre typer kreft, som for eksempel bukspyttkjertelkreft, prostatakreft og lungekreft, selv om bevisene ikke er like sterke for disse krefttypene som for tykktarmskreft. Studier viser til at inntak av bearbeidet kjøtt, men ikke rødt kjøtt, er assosiert med høyere forekomst av CHD og diabetes mellitus.

Forekomst av tykktarm og endetarmkreft i Norge 

Kreft i tykktarmen og endetarmen, også kjent som kolorektal kreft, er den hyppigste kreftformen i Norge (samlet for begge kjønn). I følge Kreftregisteret er det 4550 nye tilfeller av kolorektal kreft i 2021 og forekomsten har økt tre ganger i løpet av siste 50 år. I tillegg ligger Norge på verdenstoppen i forekomst av tarmkreft.  

tarmkreft-graf

Symptomer på tykktarm og endetarmkreft (kolorektal) kreft:

Tidlige stadier av kolorektal kreft kan ofte være asymptomatiske; det betyr at man kan ha kreft uten å oppleve noen symptomer. Derfor anbefales det å ta regelmessige screeningtester, spesielt hvis man har risikofaktorer for kolorektal kreft - alder 50+ år eller en familiehistorie med kolorektal kreft.

Likevel kan noen symptomer indikere at du har kolorektal kreft. Disse inkluderer: 

 • Endring i avføringen: Dette kan inkludere diaré eller forstoppelse som varer i mer en få dager 
 • Blod i avføringen: Dette kan være synlig blod (viser til svulsten i endetarm) eller mørk avføring som indikerer tilstedeværelsen av blod i tykktarmen. 
 • Smerter eller kramper i magen: Dette kan føles som vanlige magesmerter, men det kan også være mer intens eller langvarig. 
 • Følelsen av at tarmen ikke er helt tom: Dette kan føre til hyppigere toalettbesøk og en følelse av at du må tømme tarmen selv etter at du har gjort det. 
 • Innsnevring av avføringen som kan vise til en hindring i tarmen 
 • Tretthet og svakhet: Dette kan være et resultat av anemi, en tilstand der kroppen ikke har nok røde blodlegemer på grunn av blodtap. 

Hvis man opplever noen av disse symptomene, spesielt hvis de vedvarer over tid, bør man kontakte legen så snart som mulig for en evaluering. Oppdager man tarmkreft tidlig, 5 års overlevelse er 95%.

Forebyggende tiltak

Mens det ikke finnes noen garanterte måter å forhindre tykktarmkreft på, er det noen trinn du kan ta for å redusere risikoen for å utvikle denne kreftformen. Disse inkluderer: 

 • Delta i screeningtester hvis du får tilbud å ta testen. Det er anslått at nasjonal tarmscreening kan redusere dødeligheten med rund 300 personer i året, øke behandlingsresultater og bidra at flere som får diagnosen, blir friske 
 • Oppretthold sunn vekt. Overvekt og fedme er kjent for å øke risikoen for kolorektal kreft. 
 • Husk at vi kan redusere tarmkreftrisikoen med å redusere kjente risikofaktorer som lav fysisk aktivitet, alkohol og røyking. 
 • Du trenger ikke gi opp rødt kjøtt for å være sunt, men bevisene tyder på at du vil gjøre klokt i å begrense forbruket. Lær å tenke på grønnsaker og korn som hovedrett og kjøtt som tilbehør. To porsjoner i uken bør være trygt; selv da, velg magre stykker, trim bort overflødig fett, og unngå steke kjøttet på en grill. 
 • Begrens behandlet, spekemat og saltet kjøtt så mye som mulig. Bytt ut rødt kjøtt med fisk, kylling eller kalkun (uten skinn) som din viktigste proteinkilde, og eksperimenter med bønner som en kilde til protein, fiber og vitaminer. Det kan virke som et radikalt nytt kosthold, men hvis du endrer deg gradvis og oppmuntrer familien din til å bli med deg, vil du oppdage at et sunt kosthold kommer naturlig og er velsmakende og hyggelig. Øk inntaket av fiber. Tykktarmen din vil takke deg - og det vil hjertet ditt også. 

Føler du at noe er ikke sånn det skal være med helsen, er det godt å notere symptomer slik at man ser hvordan de utvikler seg og når er det på tide å besøke legen. I appen HEAL du kan notere symptomer som smerte, dagsform og avføring.

3-telefoner-kreft

Del på: facebook twitter