Sterk økning av hudkreft i Norge - hva bør du vite

Sterk økning av hudkreft i Norge - hva bør du vite

I år er det en spesiell grunn til å snakke om hudkreft.

Det er mye snakk om hudkreft hvert år i mai, og i år er det en spesiell grunn til å snakke om det.

I 2022 fikk 2911 personer melanom. Det er 468 tilfeller eller cirka 20% mer enn i 2021. Begge kjønn er like rammet og økningen er jevnt fordelt over hele landet. Tallene øker i alle aldersgrupper, men den aller kraftigste veksten finner vi hos de eldste. Det er interessant at forskjellen i forekomst av melanom i nord og sør på grunn av forskjeller i klima mellom landsdelene er gradvis redusert. En mulig årsak kan være at folk reiser oftere til soldestinasjoner.

Nye krefttilfeller i Norge (Kilde: Kreftregistret)

Tarmkreftgraf

Føflekkreft (melanom) er en kreftform som kan lett forebygges og det at kreftforekomst er i en økningsfase betyr at vi ikke kan utnytte dette forebyggingspotensialet. Derfor er det viktig å snakke igjen og igjen om hva kan vi gjøre for å unngå hudkreften. Mennesker med lysere hud, hår og øyne har høyere risiko for å få hudkreft. De som har mange føflekker, autoimmune sykdommer eller de som bruker vise medisiner (P-piller, noen smertestillende tabletter, antibiotika, antidepressiva, vanndrivende og mange andre) bør være oppmerksomme og bruke solbeskyttelse.  

Hvilke forebyggende tiltak er mest effektive?  

  • Sjekk UV-varselet daglig og planlegg dine uteaktiviteter deretter. Er UV-indeksen høy, bli hjemme, spesielt midt i dagen fra klokken 10 til klokken fire, eller bruk solbeskyttelse nøye. Kom deg under skyggen der du kan. 

  • Ha på deg passende klær. Løse og tynne klær med lange ermer vil være mindre varme enn trange klær med korte ermer. Ikke glem hatten! Det bør være stor nok til å skygge ikke bare ansikt, men også ører og nakke. Husk at øynene dine også trenger beskyttelse. Bruk solbriller!  

  • Bruk solkrem hver eneste dag på all eksponert hud for optimal hudhelse! I en undersøkelse av nordmenns sol-vaner utført i 2022, oppgav nesten 8 av 10 at de soler seg. 61% soler seg for å få farge. Av dem som ble solbrent hadde 55% ikke brukt solkrem. Bruk SPF (solbeskyttelsesfaktor) på 30 eller høyere. Bruk den selv på overskyede eller kjølige dager. Påfør på nytt hver 2. time, eller oftere hvis du svømmer eller svetter mye. HUSK: Solfaktor forebygger ikke bare kreft, men også rynker, fine linjer, ujevn hudtone og pigmentflekker! 

  • Unngå solarium. Solarium er ikke mindre farlig enn sol. Solarium øker sjansene for å få melanom og risikoen øker jo yngre man er og jo oftere man bruker solarium.  

  • Spis matvarer som inneholder antioksidanter. UV-lys kan ødelegge antioksidanter (stoffer som bidrar til å holde cellene dine sunne). Mesteparten av antioksidantene får man fra plantebasert mat. Spis sitrusfrukter som inneholder antioksidanten vitamin C, gulrøtter og squash er gode kilder til betakaroten. Lykopen, som gjør frukt rød, finnes i vannmelon, tomater og rosa grapefrukt. Andre typer antioksidanter inkluderer omega-3 fettsyrer, som finnes i sjømat som tunfisk, laks og makrell. Paranøtter er en av de beste kildene til selen, som bidrar til å forsvare seg mot frie radikaler som skader cellene dine. 

  • Drikk kaffe. Studier tyder på at kaffe kan bidra til å avverge hudkreft. Koffeinfri kaffe virker ikke, så forskere tror at den beskyttende kraften kommer fra koffein. Det finnes solkremer som inneholder koffein. Men vær forsiktig med kaffe, hvis det får deg til å føle nervøs eller engstelig. 

  • Beskytt barna. En nyfødts hud er ekstra følsom, ikke bare for solen, men også for solkrem. Derfor barn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys. Så vent til barnet er omtrent 12 måneder gammel med å begynne å bruke solkremen som er tilpasset til barns behov. Ellers passer alle overnevnte tipsene til barnet også. 

Kreftforening-quiz

Kreftforeningen har laget en quiz hvor du kan sjekke din kunnskap om hvordan sol påvirker helsen din! Ta den gjerne! Du kan finne nyttig informasjon om hudkreft på Kreftforeningens nettsider https://kreftforeningen.no/forebygging/sol-solarium-og-hudkreft/#hva-er-hudkreft  

Hvordan HEAL kan hjelpe deg

I appen HEAL kan du ta et bilde og lagre slik at du kan se endringer over tid. Bruker du appen får bildene av føflekkene på en plass. Oppsøk en hudlege hver gang du merker noe uvanlig. 

I appen finner du også link til UV-indeks for ditt område.

Har du ikke lastet ned appen HEAL enda? Last ned nå!

HEAL-funskjoner
Del på: facebook twitter