Livmorhalskreft - forebyggende tiltak er alltid enklere og mer effektiv

Livmorhalskreft - forebyggende tiltak er alltid enklere og mer effektiv

Målet med Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg er å få flere kvinner med i Livmorhalsprogrammet – for å oppdage kreften på et tidlig stadium.

Målet med Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg er å få flere kvinner med i Livmorhalsprogrammet -- for å oppdage kreften på et tidlig stadium. Dessverre ikke alle kvinner tester seg. Noen misliker gynekologiske undersøkelser, noen unnskylder seg med frykt eller mangel på tid. Forebyggende tiltak er alltid enklere og mer effektiv. Celleforandringer i livmorhalsen, som er et tidlig stadium (eller forstadium), kan behandles avhengig av hvor store de endringene er, med en relativt enkelt lavrisiko kirurgisk operasjon. Kvinner kan bli helt frisk etter behandlingen. Oppdager man ikke livmorhalskreften tidlig, så utvikler sykdommen seg videre og behandlingen inneholder cellegift og/eller strålebehandling, og prognose og livskvaliteten blir dårligere.

Livmorhalskreft oppstår når forandrede celler vokser og sprer seg i livmorhalsen, den nedre delen av livmoren. Kjent årsak til livmorhalskreft er HPV eller humant papillomavirus. Genitale HPV-infeksjoner forsvinner vanligvis av seg selv. Hvis HPV-infeksjon blir kronisk, kan det gi endringer i cellene i livmorhalsen, som kan føre til kreft. På verdensbasis er over 90 % av livmorhalskreft forårsaket av en HPV-infeksjon.

Stadier av livmorhalskreft

Livmorhalskreft er delt inn i fire stadier.\ Stadium I: kreften er utenfor slimhinnen i livmorhalsen, men den er fortsatt bare i livmoren. Stadium Stadium II: kreften er spredt utover livmorhalsen og livmoren, det også kan spre seg til nærliggende vev.\ Stadium III: svulsten når nedre del av skjeden.\ Stadium IV: kreften har spredt seg til andre deler av kroppen, som nærliggende organer.

Symptomer

Når livmorhalsceller forandrer seg, er det sjelden noen advarselstegn. Etter hvert som kreften utvikler seg, kan symptomene omfatte:

  • Uvanlig utflod fra skjeden (kan være blodig, luktende)
  • Vaginal blødning mellom mensen
  • Blødning etter overgangsalderen
  • Blødning eller smerte under sex
  • Smerter i underlivet og/eller i korsryggen

Symptomene er uspesifikke og kan vise også til andre tilstander, ikke nødvendigvis kreft. 

I tredje og fjerde stadium kan svulsten trykke på blære eller endetarm, påvirke vannlating og/eller avføring, man har ofte utmattelse og vekttap.

Risikofaktorer

HPV er så utbredt at de fleste som har hatt sex - både kvinner og menn - vil få viruset på et tidspunkt i livet. Kondomer kan redusere risikoen for å få HPV, men de beskytter ikke fullt ut mot viruset. HPV er også knyttet til kreft i vulva, vagina, penis og til anal- og oralkreft hos begge kjønn. Det tar tid for kreft utvikler seg, vanligvis 10 eller flere år siden man ble infisert.

Følgende faktorer kan øke kreftrisikoen i tillegg til langvarig HPV-infeksjon:

  • røyking
  • mange seksualpartnere og samleie uten kondom
  • bruk av p-piller over lang tid
  • klamydiainfeksjon
  • mer enn tre barn
  • redusert immunforsvar, f.eks. tidligere strålebehandling i forbindelse med kreft i urinveiene eller underliv, medisiner som påvirker immunforsvaret

HPV-vaksine ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse fra skoleåret 2009-2010 og for gutter i 7. klasse fra høsten 2018. Folkehelseinstituttet anbefaler ikke HPV-vaksine til personer som ikke inngår i vaksinasjonsprogrammet.

Behandling

Lette celleforandringer forsvinner av seg selv, men det skjer ikke med 100% sikkerhet. Oppfølging med nye celleprøver og HPV tester er nødvendig. 

Behandlingen generelt bestemmes av hvilket stadium kreften befinnes seg på. I et tidlig stadium utføres en skånsom operasjon, i seneste stadier kan kreves mer omfattende inngrep. Kirurgi kan kombineres med cellegift, strålebehandling eller immunterapi.

Helsetips: oppsummering

  • Delta i Livmorhalsprogrammet og test deg regulært når du får påminnelse av Kreftregisteret.
  • Kondomer beskytter ikke fullstendig mot HPV-viruset, men de beskytter mot klamydia og andre seksuelt overførbare sykdommer, som kan gi økt kreftrisiko.
  • Følg dine kroppssignaler. Får du uvanlige symptomer, ikke søk etter unnskyldninger for dem. Rådfør deg med lege. Strutsepolitikk gjør bare problemene verre.
  • Noter symptomene og spørsmål du har, slik at du kan ha et mest effektivt legebesøk.
  • Slutt å røke. Det øker behandlingsresultatene.
  • Spis sunt, vær fysisk aktiv, sov nok, vær moderat med alkohol -- slik styrker du din helse og immunforsvar.
Del på: facebook twitter