Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden

Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden

Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden.

I 2020 fikk 2338 nordmenn melanom (Kreftregisteret 2021). Det er dermed en av de vanligste kreftformene i Norge, som utvikler seg fra en føflekk. Den gode beskjeden er at hvis det oppdages tidlig, kan melanom bli helt kurert etter en operasjon. I I denne artikkelen vil jeg fortelle hvordan man legger merke til symptomer eller tegn som kan indikere utviklingen av melanom. Enda bedre er det å gjøre alt du kan for å unngå sykdommen (les denne artikkelen, om du har ikke lest den enda: Sol – vår venn og fiende).

Føflekker er små, mørkebrune flekker på huden. De kan være overalt på kroppen og oppstår av pigmentproduserende celler – melanocytter. De fleste har dem, og de er vanligvis ikke noe å bekymre seg for. De fleste ufarlige føflekker er runde eller ovale, med en glatt kant. De kan være flate eller hevet og kan føles glatte eller grove. Noen ganger vokser det hår fra føflekker. Barn kan ha føflekker, nye føflekker kan dukke opp – spesielt hos barn og tenåringer. Føflekker kan blekne eller forsvinne når man blir eldre eller bli litt mørkere under graviditet.

Føflekker selv er ikke farlig, men noen av dem kan transformere seg til melanom. Noen har høyere risikoen for melanom en andre. Å ha en risikofaktor, eller til og med mange risikofaktorer, betyr ikke at du vil få melanom. Mange mennesker med risikofaktorer får aldri melanom. Og noen mennesker som får det kan ha få eller ingen kjente risikofaktorer.

I noen tilfeller er det spesielt viktig for å sjekke føflekker regelmessig (selvsjekk).

 • Hvis du har økt eksponering for UV-stråling fra sol eller solarium (for eksempel du jobber utendørs i solen) og solforbrenning (også i barndommen)
 • Hvis du har rødt eller blondt hår og lys hud som lett fregner eller brenner seg
 • Hvis du har høyt antall (mer enn 50) føflekker over hele kroppen
 • Hvis en eller flere av dine førstegradsfamiliemedlemmer (foreldre, søsken eller barn) har hatt melanom (rundt 10 % av alle mennesker med melanom har en familiehistorie med sykdommen)
 • Hvis du har atypiske (dysplastiske) føflekker – føflekk som ligner en vanlig føflekk, men har noen tegn på melanom. De er ofte større og har en unormal form eller farge
 • Risikoen er høyere for personer med mange atypiske føflekker som i tillegg har melanom i nær familie
 • Hvis du allerede har hatt melanom, har du høyere risiko for å få melanom igjen
 • Personer med svekket immunforsvar (fra visse sykdommer eller medisinske behandlinger) er mer sannsynlig å utvikle mange typer hudkreft, inkludert melanom
 • Medfødte føflekker over 20 cm i størrelse

En ny flekk på huden din eller en som endrer seg i størrelse, form eller farge kan være et tegn på hudkreft.

abcde-v2 Dette er symptomer du må være obs på (ABCDE regel, tilpasset fra engelsk):

 • Asymmetri (A) Den ene halvdelen av føflekk er ulik den andre halvdelen.
 • Begrensning (B) Føflekken har en ujevn, skjellet eller dårlig definert kant.
 • Farge (C, color) Føflekken har varierende farger fra ett område til det neste, for eksempel nyanser av brun eller svart farge, eller områder av grå, rød eller blå farge.
 • Diameter (D) Melanomer vanligvis er større enn 6 millimeter, men de kan de være mindre når de diagnostiseres.
 • Endring (E) Føflekk vokser eller endrer seg betydelig, for eksempel blør, klør eller danner et sår.

Følg disse symptomene og utfør regelmessige grundige hudundersøkelser. Bruk speil eller be noen å hjelpe deg. Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden. Registrer flekkene og ta bilder slik at du kan se hvordan føflekker oppfører seg over tid.

3-telefoner-mole-v4

Appen HEAL har en spesiell funksjon «Føflekk» i Målinger. Det gjør din oppgave enkelt – ta bilde, marker stedet på kroppen hvor føflekken er, skriv dato når du har tatt bilde og lagre. Du vil ha oversikt over føflekkene dine over tid. Ser du noe som er mistenkelig, kan du sende bilder til legen din. Husk – tidlig diagnose forbedrer prognose betydelig. Se instruksjonsvideo for føflekk-funksjonen.

Del på: facebook twitter