Strålebehandling

Strålebehandling

Strålebehandling er blitt en viktig del av kreftbehandlingen i Norge og store deler av verden. Her er målet å treffe svulstene med høy stråledose.

Strålebehandling er blitt en viktig del av kreftbehandlingen i Norge og store deler av verden. Her er målet å treffe svulstene med høy stråledose.

Ønsker du å vite mer om strålebehandling? Da kan du laste ned HEAL-appen. Her får du grundig informasjon om behandlingsformer og kan lese andres erfaringer. Du kan også lese mer om appen under.
  ###Hva gjør behandlingen? Selv om denne type behandling blir svært mye brukt, fungerer den ulikt på ulike svulster. Man har sett at små svulster eller spredning rundt en primærsvulst er lettere å lokalisere og helbrede enn større svulster. Ved slike kan strålebehandling benyttes etter operasjon for å fjerne rester. 

Ved å også benytte seg av brakyterapi vil man kunne gi store stråledoser til større svulster, uten å skade friskt vev. I brakyterapi plasseres strålekilden i den delen av kroppen som skal behandles. Dette gir minst mulig belastning for andre områder på kroppen. 

Dette har noen svakheter fordi man ikke vil kunne treffe områder med fjernspredning. Likevel brukes den ved tilfeller hvor sykdommen har kommet langt. Da blir stråling brukt for å lindre smerter, sår, blødninger og andre symptomer. Rundt halvparten av alle kreftpasienter vil ha behov for strålebehandling.
  ###Hvorfor tar ikke de normale cellene skade? Det er lett å se for seg at strålingen som ødelegger kreftcellene også skader de friske og normale cellene. Strålebehandling påvirker riktignok kreftceller mest. Grunnen er at de har mistet en del av de reparasjonsmekanismene som gjør at celler klarer å bygge seg opp igjen etter et “angrep”. 

Etter en strålebehandling vil kreftcellene som ble truffet få i snitt 10 000 enkeltskader i DNA-molekylene. Vevet hos de normale cellene klarer å bygge seg opp igjen etter rundt seks timer, mens kreften mister i snitt 90 % strålefølsomme kreftceller
 

Utfordringer

Det kan være utfordrende å velge ut de riktige pasientene. Før strålebehandlingen starter er det en omfattende prosess. Her vil man finne ut nøyaktig lokasjon og størrelse på svulsten. Man gjør dette for å estimere antall behandlinger og hvor høy stråledose som skal gis. 

Eksempelvis kan man bruke en CT-undersøkelse. CT-bildene benyttes til å lage et individuelt tilpasset behandlingsopplegg. Dette kalles en doseplan.

Dosering bestemmes av behandlende lege. Medisinske fysikere legger en plan for å skåne friskt vev mest mulig når behandlingen gis. Dosering handler nemlig ikke bare om å bli kvitt kreftcellene, men også om å ikke gi for mye. Da kan man skade normale celler, noe som kan gi farlige og langvarige bivirkninger. 

En fare kan være at dersom det lykkes, og pasienten får leve et langt liv uten kreft, vil bivirkninger kunne dukke opp mange år etterpå og dermed gi plager. Dog blir det vurdert at risikoen for bivirkninger ikke er større enn effektiviteten. 
  ###Bivirkninger De fleste opplever ikke smerter under strålingen. Noen timer senere kan noen oppleve slapphet og kvalme. Hvilke bivirkninger man opplever påvirkes av hvilke organer og volum som har fått stråling. 

Mot slutten av opplegget vil flere oppleve irritasjon i huden. Derfor vil det i de første 4-6 ukene være vesentlig å være skånsom mot huden:
  • Vask ansiktet i lunkent vann for å unngå irritasjon
  • Unngå å skrubbe eller gni for mye på huden, og bruk lavt trykk på dusjen
  • Bruk såpe uten parfyme og med nøytral ph-verdi
  • Ikke gni et håndkle på kroppen for å tørke huden, lufttørk eller klapp huden tørr med et håndkle
  • Unngå bruk av deodorant dersom armhulen er det bestrålte området
  • Smøring med uparfymert fuktighetskrem kan redusere tørrhet og kløe
###Livet under og etter Hverdagen kan endres under og etter gjennomgått strålebehandling, men i hvor stor grad varierer fra pasient til pasient. Alt fra om man var i god form før man starter til hvilket område som fikk stråling, spiller en rolle for hvordan man opplever bivirkningene. 

Det er flere ting du kan gjøre for å minske plagene under og etter:
 

Drikk mye vann

Alle pasienter som har gått gjennom strålebehandling bør innta rikelig med væske daglig. Avhengig av kroppsvekten bør pasienter drikke mellom en til to liter væske daglig.
 

Ikke røyk

For at opplegget skal fungere så bra som det kan, er kroppen avhengig av å få tilstrekkelig surstoff. Ved røyking får svulsten mindre surstoff. Dette reduserer effekten. Unngå derfor å røyke når du gjennomgår strålebehandling. 
 

Beskytt deg mot solen

Det er viktig å beskytte det behandlede området mot solen. Bruk derfor mørke, tette klær. Dersom klærne blir våte vil de kun beskytte halvparten så bra.

Grunnen til at huden skal beskyttes mot sol underveis og i et år etterpå, er fordi huden er svært sårbar mot sol og blir lett brent. Om noen av områdene ikke kan dekkes til, bør solkrem brukes, da med minimum faktor 25. Dersom det er svært sterk sol bør solkrem også brukes under klærne.
 

Ikke bad

Vann i badekar og svømmehaller blir fort forurenset, i tillegg til at klor kan tørke ut og irritere huden. 
  ###Få tips fra andre med HEAL Det er mange der ute i samme situasjon som deg. Med appen HEAL kan du dele dine egne erfaringer med andre, samt få svar på spørsmålene dine. Du trenger ikke stå alene i den situasjonen du er i.
Del på: facebook twitter