Hva er stomi og ostomi?

Hva er stomi og ostomi?

Ordet ostomi refererer til åpningen i bukveggen, mens stomi egentlig er tarmendel som er sydd inn i ostomien. En stomi er vanligvis rund, rød og fuktig, og måler fra 2,5 til 5 cm i diameter.

Ordet stomi betyr åpning eller munn. Ved stomi opereres det et munning/åpning ut gjennom bukveggen der man fester en del av tarmen, slik at tarminnhold eller urin kan tømmes gjennom stomi-åpningen og ut i en tett pose. Plasseringen av en stomi avhenger av type og dessuten kroppsbygningen til den som opereres.
Ordet ostomi refererer til åpningen i bukveggen, mens stomi egentlig er tarmendel som er sydd inn i ostomien. En stomi er vanligvis rund, rød og fuktig, og måler fra 2,5 til 5 cm i diameter.

Tarminnhold/avføring samles i en  pose som er festet til en plate som ligger tett rundt stomien. I motsetning til en endetarm har ikke en stomi lukkemuskler. Dermed vil man ikke kunne kontrollere tidspunkt for toalettbesøk om man har stomi. 
 

Hva er årsaken til stomi eller utlagt tarm?

Det finnes flere grunner til at en person trenger stomi. Noen av de vanligste årsakene er skade på tarm grunnet tarmkreft, blærekreft, inflammatorisk tarmsykdom som Crohns sykdom eller ulcerøs colitt, divertikulitt (utposninger på tarmen) eller en hindring av et eller annet slag som gjør at tarminnholdet ikke kan passere uhindret. En stomi kan være en midlertidig løsning eller det kan være en permanent løsning, avhengig av den bakenforliggende årsaken.
 

Ulike typer stomier

Det finnes flere typer stomier, og de får navn etter organet som er ført ut gjennom huden. Ved colostomi og ileostomi er dette henholdsvis tykktarmen (colon) og tynntarmen (ileum), mens ved urostomi er det urinveiene som er lagt ut på magen. 

Stomi kan være en permanent eller midlertidig løsning. Dersom et organ er permanent skadet, må man sannsynligvis ha en permanent stomi. I noen tilfeller trenger for eksempel en del av tarmen tid til å heles, og da kan det hende at man har en midlertidig stomi, inntil tarmen kan kobles tilbake igjen.
 

Kolostomi

En kolostomi er en operasjon der man lager en åpning i bukveggen og fester en del at av tykktarmen (colon) i åpningen slik at tarmen får utløp på magen istedenfor gjennom endetarmen. Det er denne åpningen som kalles stomi. Rundt en slik stomi plasseres og limes en tett plate på huden, og over der  en lufttett stomi-pose for å samle opp tarminnholdet/avføringen, luft og tarmgasser. Som enhver annen stomi kan kolostomi være permanent eller midlertidig. En kolostomi blir ofte brukt etter at man har måttet fjerne en del av tykktarmen og når tarmendene ikke kan sys sammen igjen. En slik stomi kan også være midlertidig, mens man er under behandling for tarmkreft eller endetarmskreft, livmorhalskreft eller Crohn sykdom for eksempel.
 

Ileostomi

Ileostomi er en stomi-operasjon hvor man leder nedre del av tynntarmen ut gjennom bukveggen og lager en åpning, en stomi, som innholdet i tarmen kan tømmes fra. Dette er en stomi på lik linje med kolostomi, og disse kunstige tarmårningene har ikke lukkemuskel slik endetarmen har. Derfor tømmes avføringen i en tett pose på magen – og denne posen skiftes ved behov og før den blir for full. Innholdet i en stomi-pose for en pasient med ileostomi er mer tyntflytende enn for en med kolostomi. Dette er fordi vannet i avføringen suges opp underveis mens maten går gjennom tarmkanalen. Personer med ileostomi opplever i større grad at avføringen svir og etser ved lekkasje på huden enn personer med stomi plassert nærmere slutten av fordøyelsessystemet. Dette er fordi avføringen inneholder mer magesyre høyere opp i systemet.

Ilestomi benyttes i tilfeller der en pasient har store skader, betennelser eller svulster i tykktarmen. Det er i noen tilfeller mulig å lage en kontinent eller tett ilestomi. Dette vil si at man istedenfor å tømme tarminnholdet via stomi og ut i en pose på magen, samles det i et reservoar inne i kroppen. Reservoaret lages av endedelen av tarmen og virker som en ventil, der pasienten selv kan tømme innholdet via et mykt kateter som føres inn gjennom stomien. Måten denne stomien er konstruert på gjør at man unngår man har kontroll over når reservoaret tømmes. Også for denne type stomi hender det at tarmen senere kan kobles sammen igjen, men mange pasienter vil trenge permanent ileostomi. 
 

Urostomi

Ved urostomi brukes en del av tynntarmen til å lage en lages en lomme eller kunstig blære. Dette reservoaret kobles så til urinlederne slik at urinen kan ledes ut av kroppen uten å ta veien innom urinblæren. Tarmdelen trekkes så vidt utenfor huden og festes, slik at man får en liten “tarmtutt” på magen. Utenpå denne festes en pose slik at urinen kan renne ut av stomien kontinuerlig. Åpningen som lages i bukveggen kalles urostomi. En slik stomi kan være nødvendig dersom urinblæren er skadet eller må fjernes på grunn av for eksempel blærekreft. Andre årsaker kan være skade på nervene som kontrollerer blæren, ryggmargsskader, kronisk blærekatarr og dessuten medfødte utviklingsforstyrrelser som ryggmargsbrokk eller blæreekstrofi.
 

Hva slags komplikasjoner kan oppstå hos personer med stomi?

  • Infeksjon i underhuden.
  • Hudirritasjon forårsaket av limet på stomiproduktene.
  • Dehydrering fordi for mye tarminnhold tømmes gjennom stomi-åpningen.
  • Lekkasje på grunn av stomiutstyr som ikke passer.
  • Tarmobstruksjon eller blokkering av tarmen.
  • Tilbaketrekking av din stomi på grunn av arrvev, vektøkning eller feilplassering gjør det vanskelig å feste stomiutstyr.
  • Vanlig brokk er en ofte forekommende komplikasjon som oppstår når tarmen begynner å presse utover gjennom din stomi.
  • Nekrose. Lokal død i vevet i slimhinne eller hel tarmvegg som oppstår når blodstrømmen til stomien reduseres eller kuttes.


Av de ovenfor nevnte stomi-komplikasjoner er det nekrose og dehydrering du skal være spesielt obs på. Hvis du kaster opp og det ikke er noe tarminnhold i stomi-posen, hvis du er svimmel og tørst over lang tid eller hvis huden rundt din stomi blir blå, lilla eller mørkerød.
 

Oppfølging etter stomi

Selv om stomi er en livreddende løsning for ganske mange mennesker, er det ofte et sjokk å få høre at man vil måtte ha stomi. For det første er det en rekke praktiske utfordringer og mange nye ting og metoder å lære seg. For det andre opplever mange emosjonelle utfordringer knyttet til stomi og tap av kroppsdel. Etter utskrivelse fra sykehuset kan man følges opp ved en stomiklinikk, av hjemmesykepleien eller bandasjist. Raskt etter operasjonen begynner man å trene på å stelle sin stomi selv, og man får opplæring i hvordan man best mulig måte tar vare på stomi og stomiutstyr. I løpet av de første ukene etter operasjonen har man ofte mye gass. Noen kan også oppleve forbigående problemer med vannlatingen eller med urinlekkasje. I løpet av de første månedene er det også normalt at din stomi kan krympe.
 

Hvor kjøper jeg stomi-utstyr?

Når man skrives ut av sykehuset etter å ha fått stomi, får man med seg stomiutstyr for den neste måneden. Senere kjøpes utstyret hos bandasjist eller på apotek på blå resept, for ett år ad gangen. Med resepten følger det et stomibandasjekort der utstyret defineres. Man betaler egenandel og får vanligvis utstyr nok til 3 måneders forbruk. 
 

Må jeg legge om kosten etter å ha fått stomi?

Etter en operasjon der deler av tarmen er fjernet og man har fått stomi er det sannsynlig at man vil merke noen forandringer i måten kroppen tar opp næring på, hva man tåler og hva man kanskje bør holde seg unna. Som regel trenger man ikke å gjøre store endringer i kostholdet. Folk vil reagere individuelt, så man må ta tiden til hjelp og prøve seg frem. 
 

Hvor ofte bør jeg spise etter å ha fått stomi?

I Kreftlex anbefales det å spise 4 mellomstore måltider om dagen, eller eventuelt dele det opp i mellommåltider hvis porsjonene blir for store. Det som er viktig er å være nokså nøye med å spise regelmessig for å unngå uforutsette tarmtømminger og luftplager. Så bør man tygge maten godt, og ta seg god tid og unngå mosjon rett etter et måltid. 
 

Flere matråd til mennesker med stomi:

Generelt bør maten ha lavt fettinnhold og inneholde moderate mengder med fiber. Man bør også passe på å drikke minst to liter vann om dagen, og ikke mosjonere etter måltidene. Regelmessig mosjon anbefales.
 

Er det noen matvarer jeg bør være forsiktig med etter å ha fått stomi?

Det er noen matvarer som gir lettere tarmslyng enn andre, og som man bør være litt forsiktig med etter å ha fått stomi. Her er listet opp noen av disse: Mat med trevler, det være seg stangselleri, appelsin, asparges, dessuten nøtter, druer med stein, popkorn, mais- og fruktskall.
 

Hvilke matvarer kan gi luftplager etter stomi?

Drikke med kullsyre, løk, kål, bønner, erter sorbitol (søtmningsstoff) og tyggegummi kan gi plagsom mengde luft i tarmsystemet. Forvellede kålgrønnsaker, fenikkel, te og karve kan bidra til at man får mindre luftplager ved stomi.
 

Matvarer som kan forårsake tynt tarminnhold

Appelsinjuce, pærer, kirsebær, plommer, tørket og hermetisk frukt, alkohol, søtningsstoffene sorbitol og aspartam, samt feit mat og store mengder sukker kan gi tynt tarminnhold for alle, men det blir enda mer plagsomt for folk med stomi. Gulrotmos, kokte poteter, modne bananer, blåbærsaft, eplemos, ris, pasta, ris, kokt melk og peanøttsmør kan virke forebyggende mot tynt mageinnhold ved stomi.
 

Visste du at personer med stomi med fordel kan salte maten?

Dette rådet gjelder i hovedsak stomi der store deler av tykktarmen er fjernet eller koblet vekk midlertidig, altså de ileostomiopererte. Når man har stomi vil det være et høyt tap av elektrolytter gjennom avføringen. Derfor kan man med fordel salte maten litt “godt”. Har man en stomi der mye av tarmen er fjernet, anbefales det at man tar vitamin B 12. Dette på grunn av mangelfull oppsugingsevne i siste tynntarmsdel. Elektrolytt- eller sportsdrikker kan benyttes.
 

Blir hverdagen den samme med stomi?

Å få stomi behøver ikke å hemme deg i vesentlig grad. Likevel medfører det endringer i rutiner, og det kan være mye å tenke på med tømming av poser, stell og vask av hud rundt stomi, eventuelle lekkasjer. De fleste kan med litt planlegging og øvelse leve som før, og stomi trenger slett ikke være til hinder i jobbsammenheng eller i det daglige liv for øvrig. Du bør planlegge før flyreiser med å ta med stomi-utstyr håndbagasjen, og du bør ta med deg nok. Dette fordi stomiutstyr ikke kan kjøpes på blå resept i utlandet, og utvalget er ikke like bra overalt og det kan være vanskelig å forklare detaljer på et fremmed språk. Dusj kan tas med eller uten pose, mens ved bading beholder man posen på og dekker til filteret.
 

Å ha stomi kan være en stor utfordring

Man skal ha forståelse for at en stomioperasjon er et alvorlig inngrep som kan påvirke mange aspekter av en pasients livssituasjon, forholdet til egen kropp og ikke minst selvbildet. To av de viktigste hjelpemidlene for å overvinne utfordringene er kunnskap og åpenhet. Det anbefales å snakke med noen som allerede har gjennomgått samme operasjon. 
 

Hvordan kan HEAL hjelpe deg som har stomi?

Vi vet at det er en utfordring å få og leve med stomi. Målet med HEAL-appen er at den skal kunne hjelpe kronisk syke, kreftpasienter og for eksempel personer med stomi til å få kontroll over sykdommen og få en lettere hverdag.

HEAL-appen kan hjelpe deg med å finne nyttig informasjon om stomi og utstyr, samt at den kan sette deg i kontakt med andre som også har stomi. Forumet skal være et sted hvor man kan snakke med andre som er i samme situasjon, utveksle erfaringer og få støtte.
 

Spesialtilpassede funksjoner for deg med stomi!

Appen har flere funksjoner som er tilpasset stomi-pasienter. Disse funksjonene er utviklet i samarbeid med flere pasientorganisasjoner. Et eksempel på en slik funksjon er logg for stomi-poser, der man på en enkel måte kan notere hvor mange ganger per dag stomi-posen har blitt tømt eller byttet, hvilken fyllingsgrad den har og beskrivelse av innhold. Stomi-lekkasjeloggen gir deg mulighet til å lagre bilder av din stomi og til å beskrive mulige årsaker til stomi-lekkasje. I tillegg kan du registrere behandlingsresultater.

HEAL-appen kan også hjelpe deg å få oversikt over hva du spiser. Det kan være greit å følge med på at man får i seg den næringen og eventuelle vitamintilskuddene man skal.

I stomi-dagboken kan man notere alt man skal spørre for eksempel stomi-sykepleieren om ved neste besøk.
Stomi-pasienter bruker mye spesialutstyr for å stelle sin stomi og for å fange opp tarminnholdet. Mye av dette kan kjøpes på blå resept. Det er ikke enkelt å ha oversikt over forbruk av utstyr og hva slags typer stomi-utstyr som trengs, særlig dersom man nettopp har fått stomi. 
 

Bestill stomiprodukter på blå resept gjennom HEAL-appen.

HEAL kan hjelpe deg som har stomi med dette, ved  å forenkle bestillingsprosessen og gi oversikt over ditt forbruk. Det finnes en HELFO-katalog i appen med utstyr og materiell som stomi-pasienter bruker. 
Du kan velge produktene du bruker fra HELFO-katalogen og lage din egen forbruksliste. Ved hjelp av bestillingsmalen bestiller du så alle de faste produktene du benytter i forbindelse med din stomi og annet – med kun ett klikk.
I HEALs dokumentarkiv kan du lagre alle sykdomsrelaterte dokumenter og vedtak på en plass slik at du alltid har dem med deg og tilgjengelig på mobilen. Dermed kan du enkelt vise dette frem til  farmasøyt eller helsepersonell ved behov.

Del på: facebook twitter