Bla%CC%8Aresept
bue-hvit
Blåresept
bue-hvit

Blåresept?

Få oversikt med HEAL-appen Pasienter med kronisk sykdom der det er behov for langvarig behandling kan få legemidler skrevet ut av legen på blå resept. Utgiftene for legemidler på blå resept betales helt eller delvis av folketrygden.

Blåresept?

Få oversikt med HEAL-appen Pasienter med kronisk sykdom der det er behov for langvarig behandling kan få legemidler skrevet ut av legen på blå resept. Utgiftene for legemidler på blå resept betales helt eller delvis av folketrygden.
IMG_0502

Inara Rubene


Lege og familiemedlem av kreftpasient, med lang erfaring innen farmasøytisk industri. 
IMG_0502

Inara Rubene


Lege og familiemedlem av kreftpasient, med lang erfaring innen farmasøytisk industri. 
Pasienter med kronisk sykdom der det er behov for langvarig behandling kan få legemidler skrevet ut av legen på blå resept. Utgiftene for legemidler på blå resept betales helt eller delvis av folketrygden. Dersom du trenger behandling i minst 3 måneder per kalenderår kan du ha krav på å få dekket utgifter til medisin, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell gjennom ordningen med blå resept. Eksempler på sykdommer som dekkes av ordningen med blå resept er diabetes, astma, inkontinens, hjerte - og karsykdommer og istominkontinens. En blå resept er gyldig i 1 år, og du kan bare hente ut for 3 måneder av gangen (unntak kan gjøres ved lengre utenlandsreiser). 
Google-Play
Apple-store
Web-app-heal
Google-Play
Apple-store
Web-app-heal

Hva er forskjellen på blå resept og hvit resept?

Hvit resept er den vanligste resepten som benyttes til å skrive ut legemidler. Den største forskjellen mellom hvit resept og blå resept er at pasienten som hovedregel selv må dekke alle utgifter for legemidler på hvit resept, mens utgifter dekkes av folketrygden på blå resept. 
 

Hvordan får jeg dekket utgifter til medisin, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell på blå resept? 

Det finnes flere måter å få dekket utgifter til medisin, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell på når du har fått blå resept fra legen: 
  • Forhåndsgodkjent refusjon. Legen kan skrive ut en blå resept til deg direkte om du oppfyller myndighetenes krav til forhåndsgodkjent refusjon. 
  • Individuell stønad. Dersom du ikke oppfyller kravene kan legen søke om individuell stønad etter blåreseptforskriften §3 fra Helfo. Dette kan gi blå resept på legemidler som ikke er forhåndsgodkjente. Har du behov for medisiner før Helfo har behandlet søknaden din må du selv legge ut for medisinene mens du venter på vedtaket. Husk at du må ta vare på kvitteringene (må være spesifisert med produktnavn, pris, navn på lege og kjøpsdato), og sende dem inn til Helfo innen 6 måneder fra hver enkelt kjøpsdato. 
 

Hvor mye må jeg betale når jeg har fått medisiner forskrevet på blå resept?

Når du har fått en blå resept betaler du en egenandel på 39 % av reseptbeløpet, og maks 520 kr, hver gang du henter ut legemidler tilsvarende 3 måneders forbruk på apoteket. Merk at maksbeløpet på 520 kr kun gjelder dersom blå resept er skrevet ut av samme lege på samme dato. Når legen skriver ut medisin på blå resept er egenandelen du betaler med i opptjeningen til frikort for helsetjenester. Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp, og det fritar deg fra å betale egenandeler på din blå resept resten av kalenderåret. Egenandelstaket for frikort for helsetjenester er i 2022 på 2921 kr. Frikortet ditt finner du digitalt på helsenorge.no. Der kan du også finne en oversikt over dine e-resepter

Noen grupper er unntatt fra å betale egenandel på blå resept:
  • Barn under 16 år.
  • Pasienter med immunsvikt.
  • Pasienter med supplerende stønad (må vise dokumentasjon på apoteket).
  • Pasienter med smittsom, allmennfarlig sykdom, som for eksempel gonoré, klamydia og hiv-infeksjon.
  • Minstepensjonister (må vise dokumentasjon på apoteket) slipper egenandel på blå resept.
  • Personer som trenger lindrende behandling i livets siste fase.
  • Personer med godkjent krigsskade eller yrkesskade (må vise vedtak om årsakssammenheng fra Helfo på apoteket).
  • Personer som avtjener verneplikt (må vise dokumentasjon på apoteket) trenger heller ikke betale egenandel når de benytter blå resept.
banner-1

Hva er generiske alternativer til legemidler på blå resept?

Dersom legemiddelet du har fått på blå resept finnes i en billigere variant, der prisforskjellen er vesentlig, er apoteket pliktig til å spørre om du vil ha det rimeligste alternativet. Dette kalles generisk bytte, eller medisinbytte i apotek. Et generisk alternativ er et preparat med samme virkestoff i samme styrke og samme legemiddelform, men fra et annet legemiddelfirma. Det er Statens legemiddelverk som godkjenner og garanterer at generiske legemidler har samme virkemidler, og like god virkning. Du kan imidlertid be om å få utlevert det eksakte legemiddelet som står på din blå resept, men da kan du bli pålagt å betale et mellomlegg i tillegg til den vanlige egenandelen.  
 

Refusjon av utgifter til næringsmidler på blå resept

Legen kan på dine vegne søke Helfo om å få refundert utgifter til næringsmidler på blå resept dersom du har en sykdomstilstand som hindrer tilførsel av vanlig mat eller opptak av viktige næringsstoffer, som for eksempel:

Kreft/immunsvikt.
Sykdom som medfører sterk svekkelse.
Stoffskiftesykdom (metabolsk sykdom).
Alvorlig, behandlingsresistent epilepsi. 
Laktoseintoleranse, melkeallergi, melkeproteinintoleranse hos barn under 10 år.

Du vil ikke få dekket utgifter til næringsmidler som er kjøpt uten at de er registrert på en resept. Fra 1. juli 2021 er alle nye vedtak om individuell stønad på næringsmidler tidsbegrenset til maksimalt 3 år, dersom noe annet ikke er oppgitt. 

Forhåndsgodkjent medisinsk forbruksmateriell på blå resept 

For enkelte tilstander kan legen forskrive forbruksmateriell direkte på blå resept. Dette kan for eksempel være:

Blodstillende produkter ved blødersykdom.
Nødvendige poser/produkter og plater til pasienter med stomi.
Blodsukkerstrimler, insulinpenner og insulinsprøyter til pasienter med diabetes.
Bleier til pasienter med inkontinens, og kateter til personer med urinretensjon. 
Masker til inhalasjonskamre til lungesyke pasienter.
Testmateriell for nyretransplanterte.
Hoftebeskyttere.
Bandasjer til pasienter med epidermolysis bullosa.
Måle- og administrasjonsutstyr.
 

Hva må jeg ha med på apoteket når jeg har blå resept?

Du må ha gyldig blå resept for å få utlevert medisiner, forbruksmateriell eller næringsmidler fra apoteket/bandasjisten. Dersom du har fått et vedtak fra Helfo om individuell stønad må du ha med dette til apoteket hver gang du skal hente ut medisiner, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell på blå resept. Dersom du har mottatt vedtaket på helsenorge.no, i Digipost eller e-Boks, kan du vise frem vedtaket via din mobiltelefon eller lignende. Dersom du skal hente ut medisiner for andre må du ha en fullmakt. Dette kan registreres digitalt, eller skrives ut på papir. Du må også vise både egen legitimasjon og en kopi av legitimasjonen til den du skal hente for. Skal du hente ut medisiner på blå resept for barn over 16 år må du også ha fullmakt, da den helserettslige myndighetsalderen er 16 år.   
 

Hvordan HEAL-appen kan hjelpe deg?


HEAL kan hjelpe deg som bruker medisinsk utstyr fra Helfo på blå resept med å forenkle bestillingsprosessen og gi oversikt over forbruket ditt. Du kan plukke produkter du har blå resept på fra Helfo-katalogen og lage din egen forbruksliste på HEAL-appen. Med HEALs bestillingsmal bestiller du dine faste produkter med et enkelt klikk. I HEALs dokumentarkiv kan du lagre alle sykdomsrelaterte dokumenter og vedtak på én plass slik at du alltid har dem i telefonen din. Det er svært nyttig å alltid kunne ha slike dokumenter tilgjengelig for å kunne vise dem frem til farmasøyten eller helsepersonell ved behov. Når man kommer til en legetime hender det dessuten ofte at man glemmer mye av det man hadde planlagt å ta opp. På HEAL-appen kan du ta notater som du kan ta med inn på legetimen, slik at du kan minne deg selv på det du hadde tenkt å si. Du kan også bestille medisiner dersom du har en blå resept på dette. 

 

Del på:
facebook
twitter

Aktuelt

bilde
1. okotober 2022

Livmorhalskreft - forebyggende tiltak er alltid enklere og mer effektiv

Målet med Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg er å få flere kvinner med i Livmorhalsprogrammet – for å oppdage kreften på et tidlig stadium.
Livmorhalskreft - forebyggende tiltak er alltid enklere og mer effektiv
bilde
23. september 2022

Vann, drikke og helsen din

Vi ser ofte folk som går rundt med en vannflaske og nipper til flasken av og til. Hvor stor egentlig er vårt behov for væske og hvilken type væsken skulle vi velge?
Vann, drikke og helsen din
bilde
17. september 2022

Skolemedisin vs. alternativ behandling: Hva er forskjellen?

Meningene er forskjellige, men ikke alle forstår helt hva forskjellen mellom skolemedisin, tradisjonell, alternativ og komplementær medisin er.
Skolemedisin vs. alternativ behandling: Hva er forskjellen?
bilde
9. september 2022

Tarmscreening er i gang i Norge, her er hva du bør vite

Etter mange års innsats ble tarmscreeningprogrammet offisielt åpent på 22. august. Målet med tarmscreeningen er å oppdage tarmkreft tidlig slik at færre skal dø av tarmkreft. 
Tarmscreening er i gang i Norge, her er hva du bør vite
bilde
2. september 2022

200 000 kvinner i Norge har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer

Den årlige #sjekkdeg-kampanjen starter 1. september, med mål om å få økt deltagelse i Livmorhalsprogrammet.
200 000 kvinner i Norge har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer
bilde
26. august 2022

HEAL inngår samarbeid med Kreftforeningen

IHS støtter Kreftforeningen med 5 kroner per måned fra hver Pluss-medlemskap (abonnement) for å bidra til kreftforskningens arbeid.
HEAL inngår samarbeid med Kreftforeningen
bilde
20. august 2022

Hvordan man bruker appen mest effektiv

HEAL har mange moduler og vi vil hjelpe deg med å finne den mest effektiv veien til å bruke appen.
Hvordan man bruker appen mest effektiv
bilde
13. august 2022

Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden

Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden.
Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden
bilde
10. juni 2022

Sol – vår venn og vår fiende

Vi gleder oss til å gå ut og nyte sol og varme i sommeren. Det er mye man kan gjøre selv for å forebygge hudkreft og beskytte hud fra for tidlig aldring. 
Sol – vår venn og vår fiende
bilde
6. august 2022

Ny versjon - Overvåk føflekker m.m.

Ny versjon av HEAL - Overvåk føflekker m.m.
Ny versjon - Overvåk føflekker m.m.
bilde
24. juni 2022

Midtsommer er over, velkommen ferietid!

De fleste funksjoner er gratis – denne gangen vil vi minne om noen Premium-funksjoner
Midtsommer er over, velkommen ferietid!
bilde
17. juni 2022

Kreftforeningen vil kjøpe huden din

Kreftforeningen gjør mye jobb for å spre budskap om hvordan hudkreft forebygges. I rammen av sommerkampanjen «Ingen brunfarge er verdt å få hudkreft for» ber Kreftforeningen oss alle å hjelpe med å spre det gode budskapet.
Kreftforeningen vil kjøpe huden din
bilde
3. juni 2022

Hvordan kan man få orden i medisinske dokumenter?

I HEAL-modulen «Dokumentarkiv» kan du lagre alle dine helserelaterte dokumenter i digital form slik at du vet nøyaktig hvor du bør se etter dem ved behov. 
Hvordan kan man få orden i medisinske dokumenter?
bilde
27. mai 2022

Symptomer som kan hjelpe å oppdage kreft tidlig

Veldig kort om noen uspesifikke symptomer man må legge merke til. Man bør følge med hvordan de utvikler seg, ikke glem å faktisk gjøre det og sjekk helsetilstanden hos din lege.
Symptomer som kan hjelpe å oppdage kreft tidlig
bilde
20. mai 2022

Tvungen trening ved kreftsykdom!

Bjørn Einar Romøren om dokument-modulen i appen HEAL.
Tvungen trening ved kreftsykdom!
bilde
17. mai 2022

Gratulerer med dagen!

Gratulerer med dagen, Norge!
Gratulerer med dagen!
bilde
6. mai 2022

Har du prøvd medisinfunksjonene?

Medisinmodulen har flere funksjoner - her blir de beskrevet.
Har du prøvd medisinfunksjonene?
bilde
29. april 2022

Fordeler med Premium og rabatt ut mai - 40%

De fleste funksjoner er gratis – denne gangen vil vi minne om noen Premium-funksjoner
Fordeler med Premium og rabatt ut mai - 40%
bilde
15. april 2022

God påske - med egg

De helsemessige fordelene og ulempene av sjokoladeegg og vanlige egg.
God påske - med egg
bilde
22. april 2022

En er null, og to er ti!

Bjørn Einar Romøren om familie-modulen i appen HEAL.
En er null, og to er ti!
bilde
8. april 2022

HEAL nå også for familie med barn

Appen HEAL har nå fått funksjoner for familie med barn.
HEAL nå også for familie med barn
bilde
1. april 2022

Det er en grunn til at de ikke gir deg cellegift på SPA!

Bjørn Einar Romøren om sin vei til fysisk trening etter kreftsykdom
Det er en grunn til at de ikke gir deg cellegift på SPA!
bilde
26. mars 2022

Magefett – hvor farlig er det?

Mange irriterer seg over noen kilo for mye eller synes de har litt ekstra fett enkelte steder som de gjerne skulle blitt kvitt.
Magefett – hvor farlig er det?
bilde
18. mars 2022

Den viktige kommunikasjonen mellom lege og pasient

God kommunikasjon mellom lege og pasient er alfa og omega for resultatet av en medisinsk behandling. 
Den viktige kommunikasjonen mellom lege og pasient
bilde
11. mars 2022

Fra cellegift til Mesternes Mester

Bjørn Einar Romøren: Fra cellegift til Mesternes Mester!
Fra cellegift til Mesternes Mester
bilde
2. februar 2022

Podcast om Svein, kreftoverlever og HEAL-gründer

I Kreftkompassets episode 58 kan du høre om historien om HEALs med-gründer og kreftoverlever Svein Sørmo.
Podcast om Svein, kreftoverlever og HEAL-gründer
bilde
4. mars 2022

Ny oppdatering av appen

HEAL forbedres hele tiden - mye nytt i den nyeste versjonen.
Ny oppdatering av appen
bilde
25. februar 2022

Dagbok for det viktige i livet

Børn Einar Romøren skriver om ansvar for egen utvikling i idrett og ansvar om sin egen helse.
Dagbok for det viktige i livet
bilde
4. februar 2022

Livet er ofte tøft i perioder

Livet er ofte tøft i perioder, så hvorfor ikke bruke teknologien til å gjøre det litt lettere for seg selv??
Livet er ofte tøft i perioder
bilde
3. februar 2022

Hvorfor er det viktig å følge med hvordan man bruker medisiner?

Riktig bruk av medisiner er avgjørende for å oppnå optimale behandlingsresultater.
Hvorfor er det viktig å følge med hvordan man bruker medisiner?
bilde
11. februar 2022

Tips for å søke helseinformasjon på nettet

Hva gjør du når et helseproblem har dukket opp? De fleste søker informasjon på nett, og andelen som bruker internett som kilde til medisinsk informasjon øker stadig. Dessverre er ikke gode digitale ferdigheter ensbetydende med kunnskap om hvordan informasjonskilder bør vurderes. 
Tips for å søke helseinformasjon på nettet
bilde
18. februar 2022

Hva bør man vite om interaksjoner mellom legemidler

Du kan redusere risikoen for mulig skadelige legemiddelinteraksjoner og bivirkninger med litt kunnskap og sunn fornuft.
Hva bør man vite om interaksjoner mellom legemidler
Last ned nå og bruk HEAL helt gratis!
Google-Play
Apple-store
Web
banner3
last%20ned