Sovemedisiner kan være vanedannende
Det er veldig lett å ta en sovetablett hver kveld, men...
Søvn er viktig. Sammen med et sunt kosthold og fysisk aktivitet trenger kroppen vår søvn til å opprettholde hjernens funksjonalitet og mentale og fysiske helse. Langvarig mangel på kvalitetssøvn øker risikoen for mange sykdommer - fra hjertesykdom og hjerneslag til fedme og demens. Immunsystem bruker også søvn for å reparere og vedlikeholde kroppens evne til å motstå infeksjon.
Å nyte en god natts søvn er noe vi alle ønsker. Men det er dessverre ikke alltid mulig.
Stress, problemer på jobb eller i familie kan føre til at man ikke får sovet nok. Søvnkvalitet kan være så dårlig at man ikke føler seg uthvilt og er helt uten energi. Hvis man har problemer med å sove, kan det være frustrerende å høre hvor viktig det er. Det finnes mange ting som kan forbedre søvnrutinen, men det tar tid og disiplin. Hvis man stadig er døsig og trøtt, så er tålmodigheten i ferd med å ta slutt. Da er det mye lettere å ta en sovepille, og effekten er garantert.
Når de brukes riktig, kan sovemedisiner være akkurat den ekstra hjelpen vi trenger for å få en sunn hvile. Men hvis det brukes for mye, så kan dette få negative konsekvenser. Den største ulempen med noen sovemedisiner er at man kan bli avhengig av dem, spesielt når de tas for lenge eller i svært høye doser.
Hvordan virker sovepiller
Det finnes både reseptfrie og reseptbelagte sovemedisiner. Reseptfrie legemidler som vanligvis anbefales i apotek er plantebasert eller de som inneholder melatonin. Melatonin er et hormon som utskilles fra epifysen, en kjertel som ligger i hjernen. Produksjonen av melatonin blir mindre med alderen. Det finnes en hypotese at søvnproblemer som oppstår med økende alder kan skyldes lave melatonin-nivåer. Mer forskning er nødvendig for å vise at melatonin har en direkte effekt på søvn, ikke bare døgnrytmen. Det finnes to former av melatonin - den «vanlige» som brukes ved døgnrytmeforstyrrelser og depot-melatonin (Cirkadin) som utskilles gradvis på den samme måten som naturlig melatonin i hjernen, med høyest nivå midt på natten. Depot-melatonin brukes ved søvnforstyrrelser (søvnløshet) hos personer som er 55 år og eldre. Plantebaserte sovemidler og melatonin regnes som trygge legemidler, dersom benyttes på en korrekt måte.
Reseptpliktige legemidler som er foreskrevet for å hjelpe med søvn, kan være ikke-vanedannende midler, for eksempel enkelte anthisaminer og visse antidepressiver. Den andre kategorien som er forskrevet ved søvnproblemer er benzodiazepiner - angstdempende midler alprazolam (Xanax/Xanor), beroligende midler diazepam (Stesolid/valium/Vival), lorazepam og oksazepam (Sobril) og sovemidler nitrazepam (Apodorm) og flunitrazepam (Rohypnol). For å oppnå avspenning og døsighet, aktiverer benzodiazepiner GABA-systemet, en viktig hemmende nevrotransmitter i sentralnervesystemet. Benzodiazepiner reduserer angst og spenning, virker beroligende og hjelper mot søvnvansker. De virker raskt og sterkt, men kan gi uønsket trøtthet og påvirke evnen til å kjøre bil. Den verste med benzodiazepiner er at de gir tilvenning og kan skape avhengighet når de brukes jevnlig over tid. Som sovemidler kan benzodiazepiner brukes kortvarig eller av og til som enkeltdoser. Langvarig regelmessig bruk (3 måneder og mer) kan føre at man gradvis får mindre effekt, avhengighet (problemer med å slutte medisinen) og abstinenssymptomer. Abstinens oppstår når man reduserer dose eller slutter brått. Vanlige abstinenssymptomer er søvnvansker, angst og muskelkramper.
Benzodiazepinlignende legemidler som zolpidem (Stilnoct) eller zopiklon (Imovane) ellers kjent som "Z-hypnotika" virker på sammen måte som benzodiazepinene. Effekten er kortere, og man får mindre bivirkninger som trøtthet og slapphet om morgenen.
Tegn på sovepilleavhengighet
For alle som tar benzodiazepiner eller Z-hypnotica i høy dose over lang tid (3-4 uker+), kan avhengighet utvikles. Avhengighet kan være fysiologisk og psykologisk. Fysiologisk avhengighet er preget av abstinenssymptomer når medisinen stoppes elle dose reduseres. Psykologisk avhengighet gjenspeiler troen på at man ikke kan klare seg uten medisinene.
Sterkere doser for å sovne er tegn som kan signalisere et problem - toleranse har bygget seg opp og fysiologisk avhengighet har utviklet seg. Ved overforbruk av benzodiazepiner kan følgende tegn og symptomer observeres:
- Forvirret tale
- Vanskeligheter med å konsentrere seg
- Hukommelsesutfordringer
- Ustøe bevegelser
- Humørsvingninger
- Kløe
- Svimmelhet
- Stivhet
- Merkelige drømmer og mareritt
- Hallusinasjoner
- Døsighet i våkne timer
Farlige interaksjoner med sovepiller
Det er viktig å være forsiktig når man bruker sovemedisiner. Følgende stoffer kan være farlige når de kombineres med en sovepille.
Alkohol
Hvis sovemedisiner kombineres med alkohol, kan det føre til en intens reaksjon i kroppen som forårsaker problemer med konsentrasjon og evnen til å utføre oppgaver. Med store doser kan beroligende effekten (sedasjon) bli ekstrem, og mulig føre til respirasjonsundertrykkelse og til og med død.
Smertestillende legemidler
Mens smertestillende (som opioider) kan hjelpe kroppen med å håndtere smerte, kan det være farlig å kombinere dem med benzodiazepin. Begge legemidlene påvirker våkenhetsnivå, kognisjon og pustefunksjon. Når de to er overdreven, kan det også føre til overdose med livsfarlige konsekvenser.
Oppsummering:
- Søvn er viktig. Langvarig mangel av kvalitetssøvn øker risikoen for mange sykdommer.
- Det første du må gjøre når problemer med søvn oppstår er å sørge for at du har en god søvnhygiene og en god søvnrutine.
- Det er alltid bedre å begynne med reseptfrie sovepiller som er ikke så sterke, men som er tryggere og ikke vanedannende.
- Trenger du likevel benzodiazepiner, husk at de som hovedregel skal brukes i korte perioder, av og til, ikke hver kveld. Z-hypnotika (zopiklon og zolpidem) gir ikke bivirkninger som trøtthet og slapphet om morgenen.
- Langvarig bruk av sovemidler (benzodiazepiner) kan skape avhengighet, noter hvor ofte du bruker sovepiller og følg med symptomer.
- Husk at sovepiller kan påvirke evnen til å kjøre bil!
- For å håndtere et problem med sovemedisiner er det viktig å søke profesjonell hjelp.
Hvordan HEAL kan hjelpe deg
- Du kan se din egen medisinbrukhistorie som du kan analysere selv og vise til helsepersonell.
- Du kan legge inn alle dine medisiner i et virtuelt medisinskap - både regulære og de som du bruker ved behov.
- Når du tar en medisin, merker du den som tatt i appen. Slik lager du din egen medisinbrukhistorie.
- Det gjør deg lettere å se hvor ofte og hvor mange medisiner du tar, og det er spesielt viktig med sovemedisiner og smertemidler.
- Appen hjelper deg å kommunisere lettere med legen og unngå legemiddelrelaterte problemer.