Sol – vår venn og vår fiende

Sol – vår venn og vår fiende

Vi gleder oss til å gå ut og nyte sol og varme i sommeren. Det er mye man kan gjøre selv for å forebygge hudkreft og beskytte hud fra for tidlig aldring.

Vi gleder oss til å gå ut og nyte sol og varme i sommeren. UV-strålingen fra sola danner D-vitamin i huden, men det er bare små mengder sol på kroppen vi trenger for å dekke D-vitaminbehovet vårt. Vi bør også få nok D-vitamin gjennom maten eller via kosttilskudd, fordi solstrålene er for svake til å gi oss nok D-vitamin hele året.

Dessverre kan UV-strålingen fra sol gi hudkreft og forårsake for tidlig aldring. Sol og solarium er årsaken til rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene i Norge. I 2020 fikk 2338 nordmenn melanom (Kreftregisteret 2021). Det er dermed en av de vanligste kreftformene i Norge.

Det er mye man kan gjøre selv for å forebygge hudkreft og beskytte hud fra for tidlig aldring.

Planlegg uteaktiviteter

Sjekk UV-varsel daglig! Når UV-indeksen er høy, er det best å gå ut før klokken 10 om morgenen eller etter klokken fire om ettermiddagen. Midt i dagen er det ultrafiolette (UV) lyset sterkest og mest skadelig for huden din. Begrens tiden i sola og unngå å bli solbrent. Hvis du ikke kan unngå disse rushtidene, dekk til og kom deg under skyggen der du kan.

Beskytt hud med klær og solfaktor

Det er den nest beste beskyttelse etter å holde seg ute av solen helt. Bruk solkrem hver eneste dag på all eksponert hud for optimal hudhelse! Bruk SPF (solbeskyttelsesfaktor) på 30 eller høyere. Bruk den selv på overskyede eller kjølige dager. Påfør på nytt hver 2. time, eller oftere hvis du svømmer eller svetter mye. Solfaktor forebygger ikke bare kreft, men også rynker, fine linjer, ujevn hudtone og pigmentflekker!

Ha på deg passende klær

Klær er den enkleste barriere mot solen. Men de kan beskytte kun disse delene av kroppen de dekker. Dessuten vil lette, løst vevde stoffer ikke beskytte deg så godt som strammere, tykkere stoffer. Løstsittende klær med lange ermer lar deg føle bedre i varmen enn tettsittende klær uten ermer.

travel-and-summer-holiday-2021-08-29-08-35-39-utc

Bruk hatten

Stråhatter med hull kan føles skyggefulle, men de slipper likevel inn UV-lys som kan skade huden din. Randen er viktig! Den bør være stor nok til å skygge for ansikt, ører og nakke. Men ingen lue vil beskytte deg helt mot UV-stråler, så sikre deg med solkrem.

Ikke glem solbriller

Øynene dine og den sarte huden rundt dem trenger også beskyttelse. Ultrafiolette stråler kan gjøre linsene bak pupillene uklare, den er tilstand som kalles grå stær. De kan til og med føre til makuladegenerasjon som kan koste deg synet. De fleste solbriller som er CE-merket, også billige, beskytter mot UVA- og UVB-stråler. På oppdrag fra den svenske testeksperten Testfakta, har det anerkjente Sveriges Tekniska Forskningsinstitut gjennomført en test av ni par solbriller i alle prisklasser. Testen viser at H&M-briller til 60 svenske kroner beskytter like godt mot UV-stråling som Tom Ford-briller til over 3.000 svenske kroner. Ikke kjøp solbriller på gata eller på stranda i utlandet, du kan være utsatt for svindel.

Solbeskytt bilen din

Sjåfører er mer sannsynlig å få hudkreft på venstre side, som får mesteparten av solens skadelige stråler. Det kan være lurt å ha en lue og solkrem tilgjengelig i hanskerommet. Det hjelper også å sette vinduene og - hvis du kjører en kabriolet - toppen opp. (Beklager!) En spesiell solbeskyttelse for bilvinduet kan dekke kjøretøyets glass for å blokkere UV-lys.

Unngå solarium

Noen tenker at solarium er ikke så farlig som sol, men det er ikke sant. Solarium øker sjansene dine for å få melanom, den mest alvorlige typen hudkreft. Risikoen øker jo yngre du er og jo oftere du bruker solarium. Et sikrere valg er kremer som gjør huden din mørkere. De inneholder vanligvis ikke solfaktor, så du må bruke den separat.

Beskytt babyen din

En nyfødts hud er ekstra følsom, ikke bare for solen, men også for solkrem. Barn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys. Så vent til barnet er omtrent 12 måneder gammel med å begynne å bruke den. Det er flere solkremer tilgjengelig som er tilpasset til barns behov. Ellers passer alle overnevnte tipsene til barnet også.

Spis matvarer som inneholder antioksidanter

UV-lys kan ødelegge antioksidanter (stoffer som bidrar til å holde cellene dine sunne). Mesteparten av antioksidantene får man fra plantebasert mat. Appelsiner og andre sitrusfrukter er spekket med antioksidanten vitamin C. Gulrøtter og squash er gode kilder til betakaroten. Lykopen, som gjør frukt rød, finnes i vannmelon, tomater og rosa grapefrukt.

Andre typer antioksidanter inkluderer omega-3 fettsyrer, som finnes i sjømat som tunfisk, laks og makrell. Paranøtter er en av de beste kildene til selen, som bidrar til å forsvare seg mot frie radikaler som skader cellene dine.

Drikk kaffe

Studier tyder på at kaffe kan bidra til å avverge hudkreft. Jo mer du drikker, jo mer det hjelper. Koffeinfri kaffe virker ikke, så forskere tror at den beskyttende kraften kommer fra koffein. Det finnes solkremer som inneholder koffein. Men vær forsiktig med kaffe, hvis det får deg til å føle nervøs eller engstelig.

Risikofaktorer for kreft eller solskaden

  • Lysere hud, hår og øyne, eller en historie med solbrenthet
  • Store, mange eller merkelig formede fregner eller føflekker
  • Mye tid ute eller på solarier
  • Autoimmune sykdommer som lupus, eller et svekket immunsystem fra tilstander som HIV eller AIDS
  • Medisiner som gjør huden din mer følsom for lys (P-piller, noen smertestillende tabletter, antibiotika, antidepressiva, vanndrivende og mange andre). Les pasientvedlegg, hvis du bruker medisiner regulært, og sjekk om dine medisiner ikke øker følsomhet for sollys. Hvis svaret er ja, bør du nøye beskytte deg fra sol.

Sjekk huden din

Hudkreft kan nesten alltid kureres hvis den blir oppdaget tidlig. Inspiser hele kroppen din jevnlig. Et håndspeil kan hjelpe deg med å se på vanskelige områder. Be om hjelp noen som bor sammen med deg. Se etter nye vekster eller endringer i gamle flekker.

3%20telefonerI appen HEAL kan du ta et bilde og lagre slik at du kan se endringer over tid. Bruker du appen får bildene av føflekkene på en plass. Se en hudlege hver gang du merker noe uvanlig.

I appen finner du også link til UV-indeks for ditt område.

Del på: facebook twitter