God påske - med egg

God påske - med egg

De helsemessige fordelene og ulempene av sjokoladeegg og vanlige egg.

Påske har kommet med sol, fjelltur, påskekrim og sjokoladeegg som passer så bra til påskeferie! Forholdet mellom påske og egg er tydelig, så hvorfor ikke fordype seg i de helsemessige fordelene og ulempene av sjokoladeegg og vanlige egg?

chocolate-easter-holiday-egg-on-rustic-backround-2021-08-26-22-39-35-utc

SJOKOLADEEGG

Ett lite sjokoladeegg (130 g) inneholder ca 540 kcal. Det er rundt 25% av det anbefalte daglig kaloriinntaket - ca 2000 kcal for kvinner og 2500 kcal for menn.

Ett melkesjokoladeegg inneholder ca 50-60% sukker, men ikke noen verdifulle næringsstoffer, som fiber, vitaminer og proteiner.

Barn kan spise mange små egg og til sammen utgjør dette mange kalorier og mye sukker.

Sjokoladeegg kan være et problem ikke bare for midjen, men også for tennene. Sukker i munnen produserer syre som kan angripe tannemaljen og føre til tannråte. Å småspise sjokolade øker og forlenger mengden syre, noe som gjør risikoen for tennene mye høyere.

easter-eggs-2021-12-20-21-15-42-utc

VANLIGE EGG

Egget er en superkilde for proteiner av høy kvalitet og med mange viktige næringsstoffer - balansert mengde av de 9 essensielle aminosyrene, vitaminer D, E, B2, B12, selen, kolin og jern, som er nødvendig for et balansert, sunt kosthold. Det finnes nesten ikke karbohydrat i egg.

Eggproteiner (og sporkarbohydrater) er jevnt fordelt over eggehviten og eggeplommen, mens lipider, vitaminer, mineraler og antioksidanter for det meste er konsentrert i eggeplommen.

Ett stort egg inneholder omtrent 70 mg omega-3 fettsyrer. Omega-3 fettsyrer bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Eggeplommen inneholder også omtrent 200 mg kolesterol. Det er bredt anerkjent at kolesterol øker risiko for hjerte- og karsykdom, derfor i løpet av siste årene det ble mye diskutert om hvor mange egg bør man spise. Analyse av studier viser at friske mennesker uten høy risiko for hjerte- og karsykdom bør spise opp til 7 egg per uke uten å øke risikoen.

Til dem som har høyt kolesterol eller andre risikofaktorer (høyt blodtrykk, sigarettrøyking, overvekt, diabetes, stress, alkohol) anbefales å holde seg under 200 mg - 300 mg kolesterol per dag. Det betyr ca 2 egg per uke, slik man har plass til andre produkter som inneholder kolesterol (kjøtt, ost, smør etc).

Å spise egg sammen med annen mat kan hjelpe kroppene våre å absorbere flere vitaminer. For eksempel fant en studie at å legge et egg til salaten kan øke hvor mye vitamin E vi får fra salaten.

Egg gir deg stor metthet, men inneholder bare ca 80 kcal.

Hva velger du? Vår konklusjon er – mindre å spise, mer tid for friluftsaktiviteter! La oss spise sunt, nyte naturen, og ha det gøy med venner og familie!

Del på: facebook twitter