VANLIGE EGG
Egget er en superkilde for proteiner av høy kvalitet og med mange viktige næringsstoffer - balansert mengde av de 9 essensielle aminosyrene, vitaminer D, E, B2, B12, selen, kolin og jern, som er nødvendig for et balansert, sunt kosthold. Det finnes nesten ikke karbohydrat i egg.
Eggproteiner (og sporkarbohydrater) er jevnt fordelt over eggehviten og eggeplommen, mens lipider, vitaminer, mineraler og antioksidanter for det meste er konsentrert i eggeplommen.
Ett stort egg inneholder omtrent 70 mg omega-3 fettsyrer. Omega-3 fettsyrer bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Eggeplommen inneholder også omtrent 200 mg kolesterol. Det er bredt anerkjent at kolesterol øker risiko for hjerte- og karsykdom, derfor i løpet av siste årene det ble mye diskutert om hvor mange egg bør man spise. Analyse av
studier viser at friske mennesker uten høy risiko for hjerte- og karsykdom bør spise opp til 7 egg per uke uten å øke risikoen.
Til dem som har høyt kolesterol eller andre risikofaktorer (høyt blodtrykk, sigarettrøyking, overvekt, diabetes, stress, alkohol) anbefales å holde seg under 200 mg - 300 mg kolesterol per dag. Det betyr ca 2 egg per uke, slik man har plass til andre produkter som inneholder kolesterol (kjøtt, ost, smør etc).
Å spise egg sammen med annen mat kan hjelpe kroppene våre å absorbere flere vitaminer. For eksempel fant
en studie at å legge et egg til salaten kan øke hvor mye vitamin E vi får fra salaten.
Egg gir deg stor metthet, men inneholder bare ca 80 kcal.
Hva velger du? Vår konklusjon er – mindre å spise, mer tid for friluftsaktiviteter! La oss spise sunt, nyte naturen, og ha det gøy med venner og familie!