Følg dine brysters helse gjennom hele livet!

Følg dine brysters helse gjennom hele livet!

Rosa sløyfe-aksjonen er i gang! Brystkreftforeningen og Kreftforeningen står bak denne aksjonen i Norge. Målet er å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon og øke kunnskapen.

Har du merket at Rosa sløyfe-aksjonen er i gang? Brystkreftforeningen og Kreftforeningen står bak denne aksjonen i Norge. Målet er å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft, og ikke minst samle midler til forskning på brystkreft.

Brystkreft er ledende dødsårsak blant kvinner med kreft over hele verden. I Norge har 3991 kvinner fått brystkreft i 2021, ifølge Kreftregisteret. Siden 1958 har forekomsten av brystkreft økt betydelig -- mer enn to ganger. Menn kan også få brystkreft, men det er en sjelden kreftform hos menn -- rundt 20-30 menn rammes årlig i Norge. I de siste årene er 57,5% av alle brystkrefttilfellene oppdaget tidlig, og det betyr at disse kvinnene som er rammet av kreft mest sannsynlig kan unngå stort kirurgisk inngrep og mer aggressiv behandling. Sjansen for å bli kreftfri er stor. Dersom brystkreft oppdages på et tidlig stadium, så er sjansen for 5 års overlevelse på 93 prosent eller høyere. 46,1 % av alle svulster som var mindre enn 30 mm ble oppdaget ved mammografi screening.

Om mammografiprogrammet

healthcare-and-medicine-2022-08-01-01-22-38-utc

Brystkreft gir ingen symptomer på et tidlig stadium og er så små at kvinner selv kan ikke oppdage dem. Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene som kan oppdage veldig små kuler som kan vise seg å være kreft. Mammografi er en av de 3 nasjonale kreftscreeningsprogrammer som tilbys til kvinner i aldersgruppen der den høyeste overlevelsesgevinsten er vist. Hvert annet år får kvinner mellom 50 og 69 år invitasjonsbrev til mammografi -- med sted og tid for oppmøte. Alder ved første invitasjon kan variere fra 48 til 53 år. Deltakelse er frivillig.

 • Mammografien foregår på en bildetakingsenhet, sted og tid er oppgitt i invitasjonen.
 • Undersøkelsen varer i ca 5 minutter, sammen med en kort samtale med helsepersonell tar hele besøket 10-20 minutter.
 • Hudkrem, talkum og parfyme skal ikke brukes denne dagen, det kan påvirke undersøkelsen.
 • Bildetakingen foregår i et separat rom og bilder av begge brystene blir tatt, begge bryster i to vinkler.
 • Brystene skal presses mellom to plater i noen sekunder, det gjør ikke vond, men noen synes dette er ubehagelig.
 • Alle mottar skriftlig svar eller i den digitale postkassen, de fleste i løpet av 2-4 uker.
 • Får å få best mulig vurdering, blir bildene gransket av to røntgenleger, uavhengig av hverandre.
 • Det er ikke alltid mulig å stille diagnose basert på mammografibilder. På grunn av mistenkelige funn, kan noen kvinner få innkalling til tilleggsundersøkelse, f.eks. ultralyd eller biopsi. I sjeldne tilfeller kan bildene være dårlig kvalitet og mammografi må gjentas.
 • Bare 5 kvinner av 1000 som gjennomfører mammografi får påvist brystkreft.
 • Mammografi oppdager ikke alle tilfeller av brystkreft. Hvis du finner en kul eller forandringer i brystene ikke lang tid etter mammografi, oppsøk lege.
 • 1 av 1000 kvinner får påvist kreft som er overdiagnostisert-overbehandlet (etter Kreftregisterets vurdering). Det finnes kreftsvulster som vokser veldig sakte og ikke trenger behandling. Dessverre etter dagens kunnskap vet vi ikke hvilke kvinner kunne leve uten behandling. Den gode beskjeden er at disse kvinner får mest skånsom behandling. 

Se på Kreftregisterets hjemmeside en video om hvordan mammografi foregår, samt informasjon om mammografi på flere språk.

Selvundersøkelse

woman-hand-checking-lumps-on-her-breast-for-signs-2022-03-03-00-19-01-utc

Median alder for brystkreft er 62 år og det betyr at 50% av alle krefttilfellene oppstår hos kvinner som er yngre enn 62. Det finnes en enkelt og helt gratis metode kvinner kan bruke for å oppdage brystkreft - 50% av brystkrefttilfellene blir oppdaget ved hjelp av selvundersøkelse.

Gjør det til en vane! Hver gang når du dusjer eller påfører kroppskrem, vær oppmerksom på huden, brystene og lymfeknuter. Kjenn kroppen din og legg merke på endringer.

 • Stå foran speilet uten klær og se nøye på brystene med armene langs siden. Se etter endringer i konturen, hevelser, inndragning av huden, eller endringer i brystvortene. Vanligvis er ikke bryster helt symmetrisk, men stor forskjell mellom begge bryster kan være mistenkelig.
 • Løft armene i været. Se etter samme forandringer.
 • Kjenn på brystene etter klumper. Løft en arm over hodet og føl med andre arm med lett trykk rund brystet. Bruk tre flate langfingrer. Gjenta på det andre brystet.
 • Sjekk armhulene. Let etter kuler (hovne lymfeknuter).
 • Legg deg ned. Når du ligger, sprer brystvevet seg jevnt utover brystveggen. Legg en pute under høyre skulder og legg høyre arm bak hodet. Bruk venstre hånd og flytt fingrene rundt det høyre brystet. Gjenta på andre bryst. Anbefales spesielt for kvinner med store bryster.
 • Klem brystvorten, se etter utflod.
 • Hvis du finner en klump, ta kontakt med lege. Ikke få panikk -- 8 av 10 klumper er ikke ondartet.

3 minutter hver 3. måned, 3 fingre på brystet - video fra Brystkreftforening.

Oppsummering 

Følg dine brysters helse gjennom hele livet! Hvis funnet er negativt, vil du føle lettelse. Hvis du finner forandringer i brystet og de er ondartede, vil du ha mulighet til å få mer skånsom behandling og sannsynligheten for å bli kreftfri vil være mye høyere.

Støtt Rosa sløyfe du også! Gå til Kreftforeningens nettbutikk, da finner du fine ting du kan bruke selv eller gi til noen som gave.

HEAL er en helseapp for alle som ønsker oversikt og kontroll over medisinbruk, helseparametre, dokumenter og sykehistorie. Du trenger ikke flere apper for din helse. HEAL har mange funksjoner, velg de som er viktige for deg og tilpass appen til dine behov.\ Last ned HEAL nå!

Del på: facebook twitter