Medicines_1_Cr
bue-hvit
Medisin
bue-hvit

Ny medisin? Få oversikt med HEAL-appen

En medisin kan være livsviktig, det er viktig å være bevisst på hva slags medisiner man tar og at man følger rett dosering og legens anvisninger.

Ny medisin? Få oversikt med HEAL-appen

En medisin kan være livsviktig, det er viktig å være bevisst på hva slags medisiner man tar og at man følger rett dosering og legens anvisninger.
inara
Inara Rubene
Lege og familiemedlem av kreftpasient, med lang erfaring innen farmasøytisk industri. 
inara
Inara Rubene
Lege og familiemedlem av kreftpasient, med lang erfaring innen farmasøytisk industri. 
En medisin kan være livsviktig (som f.eks. insulin for en diabetiker), viktig for å forebygge (blodtrykksmedisin mot høyt blodtrykk) eller den kan bidra til å gjøre hverdagen lettere (smertestillende medisiner mot hodepine). Uansett er det viktig å være bevisst på hva slags medisiner man tar og at man følger rett dosering og legens anvisninger. Man får ikke automatisk bedre helse av å ta en pille.
 

Hva er forskjellen på medisin og kosttilskudd?

Reseptpliktige legemidler kan bare hentes ut på apotek etter e-resept fra lege eller tannlege (f.eks. kolesterolsenkende medisiner eller astmainhalator). Papirresept benyttes for medisin som skal hentes på apotek i utlandet, eller om man av andre grunner ikke kan bruke e-resept. Logg inn på helsenorge.no for å få oversikt over dine e-resepter og legemidlene du bruker. 
Reseptfrie legemidler kan kjøpes på apotek uten resept, og noen reseptfrie medisiner selges også utenom apotek. Fordi ingen medisin er helt risikofri, anbefales det å lytte til farmasøytens råd om hvordan en medisin skal tas, spesielt ved førstegangsbruk.
Homøopatiske legemidler er vanligvis laget av fortynnet stoff fra plante-, dyre- eller mineralriket. Produsenten av slike legemiddel må ha dokumentasjon på sikkerhet og kvalitet, men det er ikke lov å komme med påstander om effekt
Et kosttilskudd er ikke en medisin, men et produkt som skal supplere et vanlig kosthold. De inneholder konsentrerte næringsstoffer. Kosttilskudd selges reseptfritt og har vanligvis ikke krav til forhåndsgodkjenning, slik legemidler har. Vær alltid oppmerksom på at kombinasjoner av kosttilskudd og vanlige medisiner kan gi uheldige virkninger, så konferer alltid med lege
 

Hva heter egentlig medisinen – hvorfor har den to navn?

En medisin har ofte to ulike navn:
Merkenavnet – gitt av firmaet som produserer medisinen.
Virkestoffnavn (generisk navn) – navnet på den aktive ingrediensen i legemiddelet.
F.eks. er esomeprazol det generiske navnet på et legemiddel som brukes til å behandle magesår, men produsenten selger det under merkenavnet Nexium. Virkestoffet er det samme, men fremstillingsmetode og hjelpestoffer kan være forskjellig. En generisk medisin er like effektiv som “merke-medisinen”, men koster mindre. Husk å alltid sjekke virkestoffnavnet i medisiner du tar.
 

Hva trenger du å vite om nye medisiner?

Snakk med lege, sykepleier eller annet helsepersonell før du starter med en ny medisin. Tenk over eventuelle problemer du har hatt med andre medisiner, f.eks. utslett, pusteproblemer, fordøyelsesbesvær, svimmelhet eller humørsvingninger. Kanskje må du endre eller slutte å ta andre legemidler mens du bruker den nye medisinen. Medikamentblanding kan forårsake ubehagelige og noen ganger alvorlige problemer. For eksempel er det farlig å bruke aspirin og blodfortynnende medisin samtidig. På grunn av dette er det viktig å føre en liste over alle medisiner du tar, slik at du har oversikt.
 

Ny medisin – hva skal du spørre legen din om?


Hva heter min nye medisin og hvorfor og hvordan tar jeg den?
Hvilken medisinsk tilstand behandler denne medisinen?
Hvor mange ganger om dagen bør jeg ta medisinen og på hvilke tidspunkt(er)? ("3 ganger om dagen", betyr det 3 ganger på 24 timer eller 3 ganger på dagtid?)
Hvor mye medisin bør jeg ta?
Bør jeg ta medisinen med mat eller ikke? Er det noe jeg ikke bør spise eller drikke når jeg tar denne medisinen? Skal jeg svelge tabletten hel eller skal jeg tygge?
Hvor lang tid tar det før denne medisinen virker?
Er dette en medisin jeg kan ta sammen med andre medisiner?
Er det trygt for meg å kjøre mens jeg tar denne medisinen?
Er dette en medisin på blå resept?
Når bør jeg slutte å ta medisinen?
Hvilke bivirkninger kan jeg forvente? Hva bør jeg gjøre hvis jeg får bivirkninger?
Hva skal jeg gjøre hvis jeg glemmer å ta medisinen?

Alle medisiner har pakningsvedlegg med informasjon som bør leses nøye. Vis farmasøyten på apoteket listen over medisiner du tar. Farmasøyten kan besvare de fleste medisin-spørsmål, som “Skal en medisin som denne oppbevares i kjøleskapet eller i romtemperatur?”. Fortell apoteket om du har problemer med å svelge piller. Det kan være flytende medisin tilgjengelig.
 

Bivirkninger av medisiner

Bivirkninger av legemidler er uventede/uønskede virkninger som oppstår etter at du har tatt en medisin. Bivirkningene kan være milde og kortvarige, for eksempel hodepine eller munntørrhet. De kan også være livstruende, for eksempel om det oppstår en alvorlig allergisk reaksjon, blødning eller irreversibel skade på lever eller nyrer. Bivirkninger av en medisin kan også påvirke kjøringen din.

Skriv ned eventuelle bivirkninger og rapportere dem til legen din så nøyaktig som mulig. Ring lege med en gang dersom du opplever problemer med medisinene dine eller om du er bekymret for at en medisin kan gjøre mer skade enn nytte. Han/hun kan endre medisinen din til en annen som vil fungere like bra.

Du kan hjelpe Statens Legemiddelverk med å overvåke legemiddelsikkerheten ved å rapportere eventuelle mistenkte bivirkninger via dette skjemaet. Pårørende med fullmakt kan også melde fra. Meld først og fremst inn bivirkninger som ikke står i pakningsvedlegget eller som oppleves som svært alvorlige.
 

Trygghet 

Ingen medisin er helt risikofri, men Statens Legemiddelverk sikrer at alle medisiner som er godkjent for behandling av mennesker i Norge er så trygge som mulig.

Etter godkjenningsprosessen fortsetter medisinene å være nøye regulert. Dette innebærer å nye indikasjoner og tidligere ukjente bivirkninger. I sjeldne tilfeller kan en medisin / legemiddel trekkes tilbake hvis det er alvorlige sikkerhetsproblemer eller at risikoen ved bruk av det aktuelle legemiddelet oppveier fordelene.
 

Hvordan kan HEAL hjelpe deg?

Daglige påminnelser om ditt medisininntak – på telefon, nettbrett eller PC.
Kontroll av interaksjoner mellom medisiner du tar.
Rapport over ditt medisininntak (daglig og etter behov).
Tilgang til liste over medisiner som er godkjent i Norge, med søkefunksjon og bestillingsfunksjon.
Enkel tilgang til pakningsvedlegg og bilde for hver medisin, slik at du ikke trenger å spare på papirversjonen.
Appen registrerer start- og sluttdato for enhver medisin du tar, slik at du har en oppdatert medisinhistorie med deg på telefonen. Dermed kan du enkelt vise dette til helsepersonell ved behov.
Samlet kan disse funksjonene øke etterlevelsen slik at du får maksimalt ut av behandlingen. Dette er spesielt viktig for pasienter som tar mer enn en fast medisin. Alle egentiltak som virker i positiv retning er svært viktige.

 

Del på:
facebook
twitter

Aktuelt

bilde
1. okotober 2022

Livmorhalskreft - forebyggende tiltak er alltid enklere og mer effektiv

Målet med Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg er å få flere kvinner med i Livmorhalsprogrammet – for å oppdage kreften på et tidlig stadium.
Livmorhalskreft - forebyggende tiltak er alltid enklere og mer effektiv
bilde
23. september 2022

Vann, drikke og helsen din

Vi ser ofte folk som går rundt med en vannflaske og nipper til flasken av og til. Hvor stor egentlig er vårt behov for væske og hvilken type væsken skulle vi velge?
Vann, drikke og helsen din
bilde
17. september 2022

Skolemedisin vs. alternativ behandling: Hva er forskjellen?

Meningene er forskjellige, men ikke alle forstår helt hva forskjellen mellom skolemedisin, tradisjonell, alternativ og komplementær medisin er.
Skolemedisin vs. alternativ behandling: Hva er forskjellen?
bilde
9. september 2022

Tarmscreening er i gang i Norge, her er hva du bør vite

Etter mange års innsats ble tarmscreeningprogrammet offisielt åpent på 22. august. Målet med tarmscreeningen er å oppdage tarmkreft tidlig slik at færre skal dø av tarmkreft. 
Tarmscreening er i gang i Norge, her er hva du bør vite
bilde
2. september 2022

200 000 kvinner i Norge har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer

Den årlige #sjekkdeg-kampanjen starter 1. september, med mål om å få økt deltagelse i Livmorhalsprogrammet.
200 000 kvinner i Norge har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer
bilde
26. august 2022

HEAL inngår samarbeid med Kreftforeningen

IHS støtter Kreftforeningen med 5 kroner per måned fra hver Pluss-medlemskap (abonnement) for å bidra til kreftforskningens arbeid.
HEAL inngår samarbeid med Kreftforeningen
bilde
20. august 2022

Hvordan man bruker appen mest effektiv

HEAL har mange moduler og vi vil hjelpe deg med å finne den mest effektiv veien til å bruke appen.
Hvordan man bruker appen mest effektiv
bilde
13. august 2022

Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden

Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden.
Hudkreft er den eneste krefttypen som kan sees tydelig på huden
bilde
10. juni 2022

Sol – vår venn og vår fiende

Vi gleder oss til å gå ut og nyte sol og varme i sommeren. Det er mye man kan gjøre selv for å forebygge hudkreft og beskytte hud fra for tidlig aldring. 
Sol – vår venn og vår fiende
bilde
6. august 2022

Ny versjon - Overvåk føflekker m.m.

Ny versjon av HEAL - Overvåk føflekker m.m.
Ny versjon - Overvåk føflekker m.m.
bilde
24. juni 2022

Midtsommer er over, velkommen ferietid!

De fleste funksjoner er gratis – denne gangen vil vi minne om noen Premium-funksjoner
Midtsommer er over, velkommen ferietid!
bilde
17. juni 2022

Kreftforeningen vil kjøpe huden din

Kreftforeningen gjør mye jobb for å spre budskap om hvordan hudkreft forebygges. I rammen av sommerkampanjen «Ingen brunfarge er verdt å få hudkreft for» ber Kreftforeningen oss alle å hjelpe med å spre det gode budskapet.
Kreftforeningen vil kjøpe huden din
bilde
3. juni 2022

Hvordan kan man få orden i medisinske dokumenter?

I HEAL-modulen «Dokumentarkiv» kan du lagre alle dine helserelaterte dokumenter i digital form slik at du vet nøyaktig hvor du bør se etter dem ved behov. 
Hvordan kan man få orden i medisinske dokumenter?
bilde
27. mai 2022

Symptomer som kan hjelpe å oppdage kreft tidlig

Veldig kort om noen uspesifikke symptomer man må legge merke til. Man bør følge med hvordan de utvikler seg, ikke glem å faktisk gjøre det og sjekk helsetilstanden hos din lege.
Symptomer som kan hjelpe å oppdage kreft tidlig
bilde
20. mai 2022

Tvungen trening ved kreftsykdom!

Bjørn Einar Romøren om dokument-modulen i appen HEAL.
Tvungen trening ved kreftsykdom!
bilde
17. mai 2022

Gratulerer med dagen!

Gratulerer med dagen, Norge!
Gratulerer med dagen!
bilde
6. mai 2022

Har du prøvd medisinfunksjonene?

Medisinmodulen har flere funksjoner - her blir de beskrevet.
Har du prøvd medisinfunksjonene?
bilde
29. april 2022

Fordeler med Premium og rabatt ut mai - 40%

De fleste funksjoner er gratis – denne gangen vil vi minne om noen Premium-funksjoner
Fordeler med Premium og rabatt ut mai - 40%
bilde
15. april 2022

God påske - med egg

De helsemessige fordelene og ulempene av sjokoladeegg og vanlige egg.
God påske - med egg
bilde
22. april 2022

En er null, og to er ti!

Bjørn Einar Romøren om familie-modulen i appen HEAL.
En er null, og to er ti!
bilde
8. april 2022

HEAL nå også for familie med barn

Appen HEAL har nå fått funksjoner for familie med barn.
HEAL nå også for familie med barn
bilde
1. april 2022

Det er en grunn til at de ikke gir deg cellegift på SPA!

Bjørn Einar Romøren om sin vei til fysisk trening etter kreftsykdom
Det er en grunn til at de ikke gir deg cellegift på SPA!
bilde
26. mars 2022

Magefett – hvor farlig er det?

Mange irriterer seg over noen kilo for mye eller synes de har litt ekstra fett enkelte steder som de gjerne skulle blitt kvitt.
Magefett – hvor farlig er det?
bilde
18. mars 2022

Den viktige kommunikasjonen mellom lege og pasient

God kommunikasjon mellom lege og pasient er alfa og omega for resultatet av en medisinsk behandling. 
Den viktige kommunikasjonen mellom lege og pasient
bilde
11. mars 2022

Fra cellegift til Mesternes Mester

Bjørn Einar Romøren: Fra cellegift til Mesternes Mester!
Fra cellegift til Mesternes Mester
bilde
2. februar 2022

Podcast om Svein, kreftoverlever og HEAL-gründer

I Kreftkompassets episode 58 kan du høre om historien om HEALs med-gründer og kreftoverlever Svein Sørmo.
Podcast om Svein, kreftoverlever og HEAL-gründer
bilde
4. mars 2022

Ny oppdatering av appen

HEAL forbedres hele tiden - mye nytt i den nyeste versjonen.
Ny oppdatering av appen
bilde
25. februar 2022

Dagbok for det viktige i livet

Børn Einar Romøren skriver om ansvar for egen utvikling i idrett og ansvar om sin egen helse.
Dagbok for det viktige i livet
bilde
4. februar 2022

Livet er ofte tøft i perioder

Livet er ofte tøft i perioder, så hvorfor ikke bruke teknologien til å gjøre det litt lettere for seg selv??
Livet er ofte tøft i perioder
bilde
3. februar 2022

Hvorfor er det viktig å følge med hvordan man bruker medisiner?

Riktig bruk av medisiner er avgjørende for å oppnå optimale behandlingsresultater.
Hvorfor er det viktig å følge med hvordan man bruker medisiner?
bilde
11. februar 2022

Tips for å søke helseinformasjon på nettet

Hva gjør du når et helseproblem har dukket opp? De fleste søker informasjon på nett, og andelen som bruker internett som kilde til medisinsk informasjon øker stadig. Dessverre er ikke gode digitale ferdigheter ensbetydende med kunnskap om hvordan informasjonskilder bør vurderes. 
Tips for å søke helseinformasjon på nettet
bilde
18. februar 2022

Hva bør man vite om interaksjoner mellom legemidler

Du kan redusere risikoen for mulig skadelige legemiddelinteraksjoner og bivirkninger med litt kunnskap og sunn fornuft.
Hva bør man vite om interaksjoner mellom legemidler
Last ned nå og bruk HEAL helt gratis!
Google-Play
Apple-store
Web
banner3
last%20ned