Kreft symptomer

Kreft symptomer

Å oppdage kreft tidlig kan være avgjørende for om behandlingen lykkes eller ikke. Ved å følge med på endringer i og på kroppen, kan du avklare om du opplever symptomer på kreft på et så tidlig stadium som mulig.

Å oppdage kreft tidlig kan være avgjørende for om behandlingen lykkes eller ikke. Ved å følge med på endringer i og på kroppen, kan du avklare om du opplever symptomer på kreft på et så tidlig stadium som mulig.
 

Ulike symptomer på kreft

Det er dessverre ingen enkel fasit på hvilke symptomer som vitner om kreft. Det finnes ingen test som kan si om man har en bestemt form for kreft i kroppen - det eneste man kan gjøre for å holde seg på den sikre siden, er å bli godt kjent med sin egen kropp slik at man enklere kan oppdage celleforandringer.

Nøyaktig hvilke symptomer som er knyttet til ulike krefttyper, kan være mye å holde styr på. Men det finnes enkelte ting som kan gi en tidlig indikasjon på kreft:
 

Hoven lymfeknute

Å ha hovne lymfeknuter er ikke unormalt, det skjer for eksempel gjerne ved en liten infeksjon som da forårsaker en hevelse/klump under huden. Dersom hevelsen har vart i over tre uker uten at du vet hvorfor, bør du dra til legen. Grunnen til at hovne lymfeknuter kan være et symptom på kreft, er fordi kreftsvulster slipper fra seg kreftceller som de nærstående lymfeknutene tar til seg - og dermed hovner opp.

Det kan også oppstå kreft direkte i lymfeknutene, da heter det lymfekreft. Steder der man bør være obs på hovenhet er halsen, armhulene og lysken, men følg likevel med på lymfeknuter på resten av kroppen også. 
 

Endret tarmfunksjon

Endret tarmfunksjon er svært vanlig og kan komme av mange og helt naturlige årsaker. Medisiner og smertestillende kan blant annet gi forstoppelse eller løs mage, og man ser også at stress, endringer i kosthold og fysisk aktivitet, samt reising kan påvirke kroppens tarmfunksjon. 

Dersom du opplever endringer over tid, uten at du finner en årsak til det eller at du ser blod i avføringen, bør du dra til legen. Ved noen undersøkelser kan en lege se om pasienten har polypper på innsiden av tarmveggen. Dette kan være symptomer på forstadium til kreft, og kan enkelt fjernes om det oppdages tidlig. 
 

Endrede føflekker

Når det kommer til føflekker, varierer dette fra person. Noen har mange, mens andre har ingen. Føflekker vil naturlig endre seg med alderen, men dersom de plutselig endrer form, farge, klør eller blør, bør du dra til legen. 

Be noen i husstanden din eller venner du ser jevnlig om å følge med på ryggen din etter føflekker som endrer seg. Om du blir lett solbrent, er du særlig utsatt for å få føflekkreft og andre former for hudkreft. Symptomer på kreft kan dukke opp i både nye og gamle føflekker.
 

Kreft symptomer i prostata

Med årene vil de fleste menn oppleve at prostata blir større, noe som bidrar til at man må på do oftere. Dette kan resultere i avbrutt nattesøvn. Om du sliter med dårlig søvn grunnet hyppig vannlating, bør du oppsøke lege. Legen vil da ta tilstrekkelig med tester for å fastslå hva som er årsaken til plagene. 

Legen vil blant annet følge ekstra med på økningen av PSA i blodet. Dette kan være en indikasjon på at noe er galt, men en stigning i PSA alene er ikke ensbetydende med symptomer på kreft. 

Et annet symptom du bør være obs på er blod i urinen, eller en tynn og svak urinstråle. Det samme gjelder problemer med å få tømt blæren skikkelig. I de fleste tilfeller vil dette være tegn på en infeksjon, med det kan også være symptomer på kreft. Oppsøk fastlegen din om du er i tvil. 
 

Endringer i brystene

Brystkreft er den vanligste krefttypen blant kvinner og rammer rundt en av ti kvinner i løpet av livet. Derfor er det ekstra viktig å være obs på ukontrollerte vekster, som i verste fall kan være ondartede svulster. Flere faktorer er med på å øke risikoen for brystkreft, særlig er kvinner over 50 år mest utsatt. 

Ønsker du å lese mer om andre symptomer på kreft du bør følge med på? Da kan du gjøre det hos kreftforeningen.no.
 

Snakk med andre i samme situasjon

Appen Heal åpner for å bygge nettverk og snakke med andre i samme situasjon som deg. Det kan være at du selv har/har hatt kreft, eller at du er pårørende. Kreft kan være vanskelig å forholde seg til, og vil i de fleste tilfeller føre til at du blir sittende med mange ubesvarte spørsmål. 

På Heal kan du spørre andre som går gjennom det samme som deg, om det du måtte lure på. Her kan du også dele egne erfaringer som kanskje kan hjelpe andre.

Del på: facebook twitter