Solbrent hud
IMG_0502
Inara Rubene
Lege med erfaring innen klinisk forskning, familiemedlem av kreftoverlevende.
IMG_0502
Inara Rubene
Lege med erfaring innen klinisk forskning, familiemedlem av kreftoverlevende.

Sol – vår venn og vår fiende

Vi gleder oss til å gå ut og nyte sol og varme i sommeren. UV-strålingen fra sola danner D-vitamin i huden, men det er bare små mengder sol på kroppen vi trenger for å dekke D-vitaminbehovet vårt. Vi bør også få nok D-vitamin gjennom maten eller via kosttilskudd, fordi solstrålene er for svake til å gi oss nok D-vitamin hele året. 

Dessverre kan UV-strålingen fra sol gi hudkreft og forårsake for tidlig aldring. Sol og solarium er årsaken til rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene i Norge. I 2020 fikk 2338 nordmenn melanom (Kreftregisteret 2021). Det er dermed en av de vanligste kreftformene i Norge. 

Det er mye man kan gjøre selv for å forebygge hudkreft og beskytte hud fra for tidlig aldring.
 

Planlegg uteaktiviteter

Sjekk UV-varsel daglig! Når UV-indeksen er høy, er det best å gå ut før klokken 10 om morgenen eller etter klokken fire om ettermiddagen. Midt i dagen er det ultrafiolette (UV) lyset sterkest og mest skadelig for huden din. Begrens tiden i sola og unngå å bli solbrent. Hvis du ikke kan unngå disse rushtidene, dekk til og kom deg under skyggen der du kan. 
 

Beskytt hud med klær og solfaktor

Det er den nest beste beskyttelse etter å holde seg ute av solen helt. Bruk solkrem hver eneste dag på all eksponert hud for optimal hudhelse! Bruk SPF (solbeskyttelsesfaktor) på 30 eller høyere. Bruk den selv på overskyede eller kjølige dager. Påfør på nytt hver 2. time, eller oftere hvis du svømmer eller svetter mye. Solfaktor forebygger ikke bare kreft, men også rynker, fine linjer, ujevn hudtone og pigmentflekker! 
 

Ha på deg passende klær

Klær er den enkleste barriere mot solen. Men de kan beskytte kun disse delene av kroppen de dekker. Dessuten vil lette, løst vevde stoffer ikke beskytte deg så godt som strammere, tykkere stoffer. Løstsittende klær med lange ermer lar deg føle bedre i varmen enn tettsittende klær uten ermer. 
Del på:
facebook
twitter