Bruk appen HEAL for å følge med endringer i urinen som kan vise til alvorlig sykdom
Urinfarge og lukt forteller mye om din helse, men også urinvolumet kan endres betydelig ved flere sykdommer, også rent fysiologisk.
Urinfarge og lukt forteller mye om din helse, men også urinvolumet kan endres betydelig ved flere sykdommer, også rent fysiologisk. På spørsmålet «Hva er normal urinmengde?» er det ikke mulig å svare med ett tall. Normalt skilles det ut omtrent 1 - 1,5 liter urin per døgn, men denne mengden kan variere fra rundt 600 ml til flere liter.
Du må ha lagt merke til at urinmengde påvirkes av hvor mye du drikker. Nyrene regulerer hvor mye urin skal produseres og nyrenes oppgave er å opprettholde kroppens salt- og væske-, samt syre/basebalansen. Drikker man mye, skilles det ut mye lys gul urin (fortynnet), drikker man lite og/eller svetter man mye, får man lite urin som er mørk. På morgenen er urin mørkere, fordi man drikker ikke om natten og urinen i morgensporsjonen er konsentrert. Husk at væske blir opptatt også med mat, for eksempel grønnsaker (agurk 97%, squash 96%, tomat 94%) og frukt (vannmelon 93%, jordbær 91% etc), og avgitt med svette, avføring og fordamping fra huden og luftveiene. Noen drikker kan øke urinproduksjon og virke vanndrivende, for eksempel kaffe, grønt te og alkohol. Salt mat øker tørsten og holder på væsken i kroppen. Dette kan forårsake hevelse eller øke blodtrykket.
Produksjonen av urin reguleres blant annet av hypofysen -- en kjertel på størrelse med en fingertupp som ligger på skallebasis. Hypofysen produserer et hormon (antidiuretiske hormon, ADH) som reduserer vannutskillelsen i nyrene og dermed urinmengden. Dersom hormonet ikke produseres, kan ikke nyrene konsentrere urinen og urinmengden per døgn kan utgjøre mange liter. Denne tilstanden kalles diabetes insipidus og det er en sjelden sykdom.
Urinmengden måles vanligvis på sykehuset, på intensivavdeling og etter store operasjoner. Urinvolum måles som et vitalt tegn sammen med andre parametere som kroppstemperatur, hjertefrekvens (puls) og blodtrykk. Hastigheten og volum av urinproduksjon kan gi innsikt i hvor godt nyrene og andre organer får tilført blod, noe som muliggjør tidlig gjenkjennelse av funksjonsavvik. Det er viktig å følge med urinmengden mens man tar medisiner med toksisk virkning på nyrene, for eksempel cellegift
Polyuri
Polyuri er økt mengde urin, mer enn 3 liter per døgn for voksne. Polyuri er ikke en sykdom, men kan være et tegn på sykdom. Årsaker:
- Diabetes insipidus med mangel av hormonet ADH som reduserer vannutskillelsen i nyrene kan føre til veldig store mengder urin, opptil 10-30 liter i døgnet. Ledsaget av tørst.
- Dårlig regulert (behandlet) diabetes mellitus med økt mengde sukker i urinen, som drar med seg vann. Ledsaget av tørst.
- Nyutviklet diabetes type I -- stadig behov for å tisse med tørst er ofte de første symptomer av diabetes som motiverer å besøke lege ved diabetes type I. Ved diabetes II er disse symptomene ikke så tydelige.
- Vanndrivende medisiner - enkelte medisiner er utviklet for å øke vannlatingen for å behandle tilstander som kongestiv hjertesvikt eller høyt blodtrykk. Disse medisinene kan føre til polyuri hvis dosene ikke er riktige. Legen din vil justere doseringen av medisinene dine etter behov for å unngå unødvendig vannlating.
- Svangerskap - polyuri er et vanlig symptom tidlig i svangerskapet. Polyuri under graviditet går vanligvis over etter første trimester. Polyuri i andre trimester kan være et tegn på svangerskapsdiabetes. Snakk med helsepersonell hvis du er bekymret for overdreven vannlating under graviditeten.
Oliguri
Oliguri er lite urin (mindre enn vanlig). For voksne betyr det mindre enn 400 ml urin per døgn. Årsaker:
- Dehydrering -- mest utbredt årsak av lite urin (oliguri). Det skjer oftest etter oppkast og/eller diaré. Små barn kan tape store mengder av kroppsvæske med å kaste opp eller med diaré. Det kan være livsfarlig.
- Kronisk nyresykdom - når nyrene ikke fungerer bra i mer enn 3 måneder, kalles det kronisk nyresykdom. I de tidlige stadiene har man ofte ikke noen symptomer, men etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan mengden urin reduseres betydelig.
- Blokkering av urinveier - en blokkering hvor som helst i urinveier kan forårsake oliguri eller til og med anuri (når du ikke tisser i det hele tatt). Mange forskjellige ting kan blokkere urinveiene dine, som arrvev fra kirurgi, nyrestein eller en svulst.
- Brannskade og andre alvorlige skader: brannskader kan dehydrere kroppen og få deg til å tisse mindre. Oliguri kan være forårsaket av blodtap (blødning), anafylaktisk sjokk fra en allergi og septisk sjokk etter en infeksjon eller operasjon.
- Medisiner som ikke streoide antiinflammatoriske midler (ibuprofen, naproksen etc.), noen antibiotika eller cellegift.
Oppsummering
- Hvis du mistenker at du tisser for mye (eller for ofte), er det på tide å kontakte legen din, spesielt hvis du også alltid er tørst. Det er viktig at enhver potensiell underliggende tilstand ikke blir ubehandlet.
- Lite urin kan være et viktig symptom og vise til en alvorlig tilstand, spesielt sammen med smerter.
- Før du oppsøker legen, fyll inn et vannlatningsskjema, slik at legen din enkelt kan vurdere situasjonen. Skjemaet skal inneholde informasjon om antall vannlatinger per døgn, tid og urinmengde ved hver vannlating, total urinmengde per døgn, drikkemengde per døgn og blærekapasitet. Et slikt skjema er fint bruke ved utredning av vannlatingsforstyrrelser som urinlekkasje, vannlatingstrang eller hyppig vannlating.
Helseappen HEAL tilbyr deg et digitalt vannlatinskjema, hvor du enkelt kan registrere hver vannlating -- tid, urinmengde, farge, lukt, tørre eller våte underbukser, hastverk med å nå toalettet. Du har alle dine målinger på en plass, du kan skrive ut som et PDF-dokument og sende til legen eller vise det selv når du har time.
I appen kan du også registrere mange andre type målinger og symptomer, samt at den har mange andre typer verktøy for din helse.
Har du ikke HEAL enda? Last ned appen nå!