Vær obs – våren kommer med sol og pollenallergi

Vær obs – våren kommer med sol og pollenallergi

Hver femte person kan ikke glede seg over våren på grunn av sesongallergi.

Det er rundt 20 prosent av befolkningen (hver femte!) som ikke kan glede seg bekymringsløs om våren på grunn av sesongallergi. Allergi er en overreaksjon av immunsystem på et stoff som kalles allergen. Sesongallergi kalles også sesongallergisk rhinit, pollenallergi eller høysnue og utløses hovedsakelig av pollen fra bjørk og gress (allergener). Pollen fra andre tre og planter (mest vanlig i Norge - bjørk, hassel, or, burot, salix) kan også være årsaken til nysing, nesetetthet, rennende nese og andre plagsomme symptomer, som kan fortsette hele sommeren.  

To år med koronavirus og mye tid hjemme har endret vår tankegang slik at første tanke ved noen symptomer som ligner forkjølelsen er: «Kan det være covid?» Virusinfeksjoner og allergi kan ha lignende symptomer, men det finnes tegn som gjør det mulig å skille mellom dem, selv om det ikke alltid er lett.

Symptom/tegn Allergi Virus
Når oppstår symptomene? Ved kontakt med allergener (vår, sommer)
Når pollenvarsel viser mye pollen du er allergisk mot i ditt område
Gjentas hvert år
Ved kontakt med noen som har virusinfeksjon
Mange rundt deg har virusinfeksjoner
Varighet Så lenge som man er utsatt for allergenet (pollen) Varer som regel 7 dager
Feber Ingen Vanligvis økt
Hals, svelg Kløe i halsen og svelget Vond i halsen og svelget
Nese Kløe i nese, tett eller renner
Flytende, klar væske fra nesen
Tett eller rennende nese
Flytende/tyktflytende væske, kan være gul/grønn
Øyene Røde, rennende øyne, sandfølelse i øynene
Starter i begge øynene samtidig

Kløe og hevelse
Røde, rennende øyne, sandfølelse i øynene
Det kan starte på det ene øyet og flytte til det andre
Hvitt eller gult puss viser at det er bakteriell infeksjon
Nysing Nyseanfall Sporadisk

Det er viktig å finne ut hvis man har en pollenallergi, fordi det finnes noen enkle strategier for å holde pollenallergi under kontroll. 

Unngå allergiutløsere 

For å redusere eksponeringen for de tingene som utløser allergiske tegn og symptomer (allergener): 

  • Følg med på pollenvarsler, og tilpass dine utendørs aktiviteter deretter 
  • Hold deg innendørs på tørre, vindfulle dager. Regn fjerner pollen fra luften, derfor er den beste tiden å gå ut etter et godt regnvær når duften er så deilig 
  • Hold vinduer og dører lukket 
  • Pollen kan feste seg i pelsen på kjæledyr, familiemedlemmer bør børste dem utendørs  
  • Unngå hagearbeid, for eksempel å klippe plen eller luke ugress  
  • Ta av klærne du hadde på deg ute og dusj for å skylle pollen fra huden og håret 
  • Pollen kan feste seg til sengetøy og håndklær, ikke heng sengetøy og klær til tørk ute  
  • Bruk et munnbind (pollenmaske) hvis du må ut 

Hold inneluften ren 

Alle allergener kan ikke elimineres fra luften i hjemmet ditt og det finnes ikke noen mirakelprodukter heller, men ekstra rengjøring og noen tiltak kan hjelpe: 

  • Vær nøye med rengjøringen og vask gulvet ofte med en støvsuger som har HEPA-filter 
  • Bruk klimaanlegg i huset og bilen 
  • Hold inneluften tørr, hvis nødvendig bruk en avfukter 
  • Bruk et bærbart høyeffektivt partikkelluftfilter (HEPA) på soverommet ditt 
  • Unngå sigarettrøyk, som kan gjøre høysnuesymptomene verre 
Dame med HEAL-app

Legemidler mot sesongallergi 

  • Orale antihistaminer. Antihistaminer er sentrale i behandling av allergi og kan bidra til å lindre nysing, kløe, tett eller rennende nese og rennende øyne. Eksempler på orale antihistaminer er cetirizin (Zyrtec), feksofenadin (Telfast), ebastin (Kestine, Alavert), bilastin (Zilas), ketotifen (Zaditen), desloratadin (Aerius) og levocetirizin (Xyzal). Virkning er kortvarig, medisiner må tas på nytt hver gang symptomer oppstår. Som alle medisiner kan antihistaminer ha bivirkninger. Døsighet og tørr munn er vanlige bivirkninger ved eldre antihistaminer (alimemazin, promethazin, Phenergan), men ikke utpreget ved annen- og tredjegenerasjons antihistaminer. Gravide og ammende kan trygt bruke antihistaminer, men Legemiddelverket anbefaler å begynne med lokalbehandling. Ved behov for tabletter anbefales loratadin eller cetirizin som man har lengst erfaring med. 
  • Lokalvirkende antihistaminer brukes i form av øyedropper (Livostin, antazolin-tetryzolin) og nesespray (Livostin, azelastin, Dymista). 
  • Natriumkromoglikat (Lomudal). Kan lette allergisymptomer ved å blokkere immunreaksjoner som forårsaker symptomer. Det fungerer best hvis behandlingen startes før eksponering for allergener.  
  • Nesespray som inneholder kortikosteroider. De demper nesetetthet, nysing, renning og kløe.  Eksempler er flutikason (Flutide Nasal), budesonid (Rhinocort), mometason (Nasonex), triamcinolon (Nasacort) og fluticasonfuroat (Avamys). Bør ikke brukes langvarig uten å snakke med legen, spesielt for barn. 

Neseskylling kan lindre allergi 

Å skylle nesegangene med saltvann (neseskylling) er en rask, rimelig og effektiv måte å lindre tett nese på. Slim og allergener skylles ut direkte fra nesen. Det er mange produkter i forskjellige formen tilgjengelige i apoteket. Man kan kjøpe ferdige saltvannsløsninger eller bruke hjemmelaget saltløsning.  Man tas 1,5 teskjeer salt og blander det i 1 l vann (36o-37oC). Mer er ikke bedre i dette tilfellet. For mye salt kan virke irriterende. For å skylle bruk sprøyte uten sprøytespiss eller en spesiell neseskyller som kan kjøpes på apotek eller på nett.  

Når bør du kontakte legen 

Å unngå allergener og å ta reseptfrie medisiner er det nok til å lindre symptomene for de fleste. Har man sterke og langvarige reaksjoner som gjentas hvert år, bør man snakke med legen. En rekke andre behandlinger er tilgjengelige. Legen kan anbefale at du tar hudtester eller blodprøver for å finne ut nøyaktig hvilke allergener som utløser symptomene dine og finne ut hvilken behandling som sannsynligvis vil fungere best for deg. 

Oppsummering 

  • Følg med på pollenvarsler, og tilpass dine utendørsaktiviteter deretter. 
  • Begynn med forebyggende behandling - slik unngår du alvorlige symptomer og får bedre effekt av legemidlene. 
  • Bruk reseptfie medisiner ved milde symptomer, spør farmasøyten om råd og les pasienvedlegget før du tar medisinen. 
  • Har du sterke og langvarige reaksjoner som gjentas hvert år, ikke gi opp! Snakk med legen om reseptpålagte medisiner du kan bruke og hvilke andre behandlingsmetoder som er tilgjengelig. 

Hvordan appen HEAL kan hjelpe deg 

  • Bruk appen for å notere dine allergi-symptomer (under modul målinger) og beskrive dem slik at du kan lettere finne ut hva det er som forårsaker din allergi.  
  • Du kan inkludere bilder, slik at du kan følge med utviklingen og dele med legen din. 
  • I seksjonen «Nyttige informasjon» i hovedmenyen kan du lett alltid finne linken til Pollenvarsel-nettsiden fra norsk Astma- og allergiforbundet.
Skjermbilder fra appen HEAL
Del på: facebook twitter