Symptomer som kan hjelpe å oppdage kreft tidlig

Symptomer som kan hjelpe å oppdage kreft tidlig

Veldig kort om noen uspesifikke symptomer man må legge merke til.

Da jeg så en stor lymfeknute på halsen til min samboer, forstod jeg med en gang at det kan være alvorlig. Det viste seg ikke å være betennelse i mandlene. Det var kreft.

En av de første tankene etter min kjære samboer fikk diagnosen «kreft i halsen med spredning i lymfeknuter» var – kunne vi oppdage det tidligere? Vi prøvde å huske noe som kunne sett dette tidligere og det VAR flere ting Svein hadde lagt merke til - raskt vekttap i løpet av siste måneder, fatigue, episoder med plutselige høy feber uten åpenbar grunn, svetting, vond i halsen som varte lenger enn vanlig ved forkjølelse. Det var ikke sånn at vi ikke merket noe av dette, men vi kunne alltid finne en «god forklaring» – mye jobb, stress, forkjølelse...

Diagnosen kreft er ikke lenger en dødsdom. Overlevelsesraten forbedres for mange typer kreft, takket være forbedringer i kreftscreening, innovative behandlingsmetoder og forebygging. Tidlig diagnose gjør at nesten alle kreftformer kan kureres. Nøkkelordet er – TIDLIG. I denne artikkelen vil jeg veldig kort fortelle om noen uspesifikke symptomer man må legge merke til. Man bør følge med hvordan de utvikler seg, ikke glemme å faktisk følge med og sjekk helsetilstanden hos din lege.

Hovne lymfeknuter Du har små, bønneformede kjertlene på halsen, i armhulene og i lyskene. De er lokalisert utvendig på kroppen og du kan finne ut selv hvis de er hovne. Hovne lymfeknuter kan bety at du kjemper mot en infeksjon som forkjølelse eller streptokokker i halsen. Når sykdommen er bekjempet, vil kjertlene langsomt minske til vanlig størrelse. Dersom lymfeknutene forblir forstørret, kan det være en vedvarende sykdom.

Noen kreftformer som lymfom og leukemi kan også forårsake denne typen hevelse. Snakk med legen din for å finne årsaken.

Vekttap Selvfølgelig kan du slanke deg når du endrer måten du spiser eller trener på. Det kan også skje hvis du har andre problemer, for eksempel stress, depresjon, spiseforstyrrelser eller skjoldbruskkjertelproblem. Men det er ikke normalt å gå ned 10 kilo eller mer uten å prøve. Det er en sjanse for at vekttap kan være det første tegnet på kreft i bukspyttkjertelen, magen, spiserøret, lungene eller andre typer kreft.

young-bored-millennial-woman-lying-on-a-bed-alone-2022-02-16-17-26-00-utc Utmattelse (Fatique) young-bored-millennial-woman-lying-on-a-bed-alone-2022-02-16-17-26-00-utc Mange ting kan gjøre deg veldig sliten, for eksempel, stor arbeidsbelastning og stress. Men tretthet og utmattelse som ikke går over ved søvn eller hvile kan være også et tidlig tegn på noen kreftformer. Leukemi, noen former for kreft i tykktarm og mage kan forårsake blodtap som kan få deg til å føle seg veldig sliten. Hvis du blir utslitt hele tiden og hvile ikke hjelper, snakk med legen din.

Feber Feber er vanligvis ikke et alvorlig symptom. Noen ganger er det bare et tegn på at kroppen din kjemper mot en infeksjon. Men feber som ikke vil forsvinne og ikke har en åpenbar årsak, kan være et tegn på blodkreft som leukemi eller lymfom.

Endringer i huden din En ny flekk på huden din eller en som endrer seg i størrelse, form eller farge kan være et tegn på hudkreft. Hvis du har uvanlige merker, be legen din sjekke huden din. Legen vil gjøre en undersøkelse og kan fjerne en liten del (kalt en biopsi) for å se nærmere etter kreftceller. Ta bilde av dine mistenkelige føflekker av og til og vurder endringer.

Munnproblemer Fra dårlig ånde til aftøs sår, vanligvis er endringer i munnen ikke alvorlige. Men hvis du har hvite eller røde flekker eller sår i munnen som ikke gror etter et par uker - spesielt hvis du røyker - kontakt legen din. Det kan være et tegn på munnhulekreft. Andre ting å se etter: problemer med å bevege kjeven eller smerter i munnen.

Problemer med å svelge Halsbrann, sure oppstøt eller til og med noen medisiner kan gjøre det vanskelig å svelge. Hvis det ikke blir bedre med tiden eller med syrenøytraliserende midler, spør legen din. Problemer med å svelge kan også være et tegn på kreft i halsen eller spiserøret.

Nagende hoste Vanligvis er det forårsaket av forkjølelse, astma, sure oppstøt eller en infeksjon. Men hvis hsten ikke forsvinner eller du hoster opp blod - spesielt hvis du er en røyker - gå til legen din. Langvarig heshet og hoste kan tyde på strupekreft.

Brystforandringer De fleste brystforandringer er ikke kreft. Det er likevel viktig å fortelle legen om eventuelle klumper, brystvorter eller utflod, rødhet, fortykkelse eller smerter i brystene dine. Legen kan også foreslå en mammografi, MR eller kanskje en biopsi.

Halsbrann eller fordøyelsesbesvær Nesten alle har opplevd denne brennende følelsen noen ganger, ofte på grunn av kosthold eller stress. Hvis livsstilsendringer ikke virker og fordøyelsesbesværet ikke stopper, så kan det være et tegn på magekreft.

Oppblåsthet Du kan ha en mett, oppblåst følelse på grunn av kostholdet ditt eller til og med stress. Men hvis det ikke blir bedre eller du også har tretthet, vekttap eller ryggsmerter, få det sjekket ut. Konstant oppblåsthet hos kvinner kan være et tegn på eggstokkreft. Legen din kan gjøre en bekkenundersøkelse for å se etter årsaken.

Blod i avføring eller urin Hvis du ser blod i avføring eller blod i urin, så er det lurt å snakke med legen din. Blodig avføring kommer sannsynligvis fra hovne, betente årer kalt hemoroider, men det er en sjanse for at det kan være tykktarmskreft. Blod i tissen kan være et problem som en urinveisinfeksjon, men det kan også være nyre- eller blærekreft.

Uvanlig vaginal blødning Blødning som ikke er en del av vanlige menstruasjon kan ha mange årsaker, som myom eller til og med noen typer prevensjon. Man må fortelle legen hvis man blør mellom mensen, etter sex eller har blodig utflod. Kreft i livmoren, livmorhalsen eller skjeden må utelukkes. Hvis man blør etter overgangsalderen, så er det ikke normalt og bør sjekkes ut med en gang.

Vannlatingsproblemer Mange menn har urinproblemer når de blir eldre, som behovet for å gå oftere, lekkasjer eller en svak strøm. Vanligvis er dette tegn på forstørret prostata, men de kan også bety prostatakreft. Man må se legen for en undersøkelse og kanskje en spesiell blodprøve kalt en PSA-test.

Testikkelforandringer Hvis man merker en klump eller hevelse i testiklene, må man oppsøke legen med en gang. Smertefri klump er det vanligste tegnet på testikkelkreft. Men noen ganger kan en mann bare ha en tung følelse i nedre del av magen eller følelse av at testiklene er større. Legen kan gjøre en fysisk undersøkelse av området eller bruke en ultralydsskanning for å se om det er en svulst eller et annet problem.

Hvordan kan HEAL hjelpe deg? Med helseappen HEAL kan du skrive ned og beskrive dine symptomer på en enkel og oversiktlig måte slik at du ser hvordan dette har utviklet seg over tiden. Du kan lagre bilder av føflekk eller stomi og sende helserapport til helsepersonell (kryptert), og du velger selv hvilke data du vil sende.

I helseappen HEAL kan du også skrive dagbok og lagre alle helserelaterte dokumenter. Alt dette hjelper å gjøre ditt legebesøk så effektiv som mulig.

Har du ikke appen enda? Last den ned appen her!

Se også en morsom video med Bjørn Einar Romøren i hovedrollen om viktigheten av å lagre informasjon om din helse.

healsymptomer2
Del på: facebook twitter