La oss snakke om bryskreftsymptomer!

La oss snakke om bryskreftsymptomer!

Er du en mann og tenker at dette ikke angår deg? Da tar du feil.

La oss fortsette i Rosa sløyfe-måneden med symptomene på brystkreft.

Er du en mann og tenker at dette ikke angår deg? Da tar du feil. I stedet for å la din kjæreste å gjøre selvundersøkelse av bryster selv, kan du like gjerne av og til undersøke brystene til din partner, siden du allerede er kjent med dem uansett. Din partner kan gi tjenesten tilbake, siden brystkreft kan ramme både menn og kvinner. Symptomer er liknende som hos kvinner.

Hvilke symptomer kan vise til brystkreft?

-  Hard kul

Det vanligste tegnet på brystkreft (også hos menn) er en kul, som finnes dypt i brystet. Det føles ofte hardt og vanligvis ubevegelig. Den kan være hvilken som helst form eller størrelse og den er ikke alltid lett å kjenne. Kulen må nå en viss størrelse for å være kjennbar. Mammografi kan oppdage en kul lenge før den kan føles.

De fleste klumper viser seg å være ufarlige. Men hvis du merker en hard klump (eller en endring) som ikke kommer og går med menstruasjonssyklusen din, ikke ignorer den. Jo tidligere brystkreft oppdages, jo lettere kan den behandles.

-   Kuler (forstørrede lymfeknuter) i armhulen

-   Fortykkelse og/eller hevelse i brystet

Du kan merke at en del av brystet ditt føles annerledes enn resten, er mindre bevegelig og mer "tett". Dette kan være normalt ved menstruasjon eller amming. Dersom fortykkelsen forsvinner eller blir verre, kan det være et tegn på brystkreft. Fortykkelsen kan være i huden (som er et tegn på inflammatorisk brystkreft) eller dypere i brystet.

-   Fordypning

En fordypning i brystet kan oppstå når BH eller stramme klær etterlater et midlertidig merke i huden. Hvis en fordypning i brystet ikke forsvinner, kan det også være et tegn på brystkreft. Det skjer når en svulst dypt i brystet trekker huden innover. Noen ganger kan svulsten føles, noen ganger kan den ikke.

En fordypning kan lettere sees når du løfter armene opp over hodet - hele brysthuden må bevege seg når du hever og senker armene. Blir et område ubevegelig, må du være oppmerksom.

-   Tilbaketrukne brystvorter

Det kan være en normal form på brystet (fra da brystet først ble utviklet). Men hvis du merker at brystvorten din synker, flater ut eller snur seg, kan det være et tegn på at en brystkreftsvulst dannes under og trekker brystvorten mot den når den vokser.

woman-giving-self-breast-exam

-   Sår eller skorpe på brystvorten

Skorpe på brystvorten kan være en ufarlig hudtilstand, som eksem, eller er et vanlig problem ved amming. Hvis hudmedisiner ikke løser problemet, kan det være et tegn på brystkreft kalt «Paget's sykdom». Dette er en rar kreftform når kreftceller sprer seg inne i brystet, samler seg i brystvorten og skaper en rød eller hvit skorpe som ikke går bort.

-   Rød og/eller varm hud

Vanligvis er det symptom av en infeksjon (et vanlig problem ved amming) eller eksem. Hvis tid, antibiotika eller andre behandlinger ikke forbedrer symptomet, kan det være et tegn på inflammatorisk brystkreft. Ved denne krefttypen blokkeres strømmen av lymfe i brystet, noe som forårsaker hevelse og rødhet, men uten en åpenbar hard kul. Brystet kan føles varmt, man kan ha en brennende følelse. Huden på brystet kan endre fargen til rød eller lilla. Vanskelig å se på mammografi. Inflammatorisk brystkreft er aggressiv og kan utvikle seg raskt. Ikke nøl med legebesøk.

Merk: Dette er ikke det samme som ømhet i brystene, som kommer og går med menstruasjonssyklusen.

-   Appelsinhud

Når huden på brystet ser ut som appelsinskall, kan dette være et symptom på brystkreft. Huden kan endre farge eller ikke. Appelsinhud er et tegn på inflammatorisk brystkreft.

-   Utflod (untatt morsmelk)

Utflod fra brystvorten kan være ufarlig, for eksempel ved graviditet eller amming. Hvis lekkasje fra brystet oppstår uten åpenbar grunn, bør det sjekkes ut, spesielt hvis det inneholder blod.

-   Sår i huden

Brystkreft kan bryte ned huden og danne et åpent sår. Infeksjon kan forårsake vond lukt og/eller lekkasje. Dette er vanligvis ledsaget av en åpenbar hard klump. Dette viser at sykdommen utvikler seg og har utviklet seg langt.

-   Klump på overflaten

Noen ganger ser man en kreftklump på overflaten av brystet. Imidlertid er ikke alle klumper kreft -- noen kan være cyster (væskeansamlinger) eller harmløse, godartede klumper laget av ulike vev (fibroadenomer). Mange kvinner har flere klumper i bryster. Lege skal finne ut diagnosen med hjelp av mammografi, ultralyd eller biopsi.

Et trauma på brystet kan ikke forårsake kreft, men noen ganger kan det føre til en klump kjent som "fettnekrose". Dette er arrvev som kan dannes av kroppen for å reparere det skadede brystvevet.

-   Ny brystform eller størrelse

Kroppen vår er vanligvis asymmetrisk, og brystet er ikke et unntak. Det er vanlig at det ene brystet er forskjellig i størrelse og form fra det andre. Amming kan også forårsake endringer i størrelse eller form som følge av melkeproduksjonen. Men hvis ett bryst endrer størrelse, flater ut, svulmer eller synker uventet -- og ikke ser ut til å være knyttet til menstruasjonssyklusen din -- kan dette være et tegn på brystkreft.

-   Store synlige blodårer

Forstørrede årer er et av de sjeldnere symptomene på brystkreft. Synlige blodårer er vanligvis ikke et tegn på kreft. Oftere er det knyttet til vektøkning, amming eller Mondors sykdom. Men hvis venene utvider seg på brystet eller nær kragebeinet utenom de nevnte tilfellene (og noen ganger ledsaget av en hoven arm), kan dette være et tegn på brystkreftsvulst som trekker mer blod til seg og at venen svulmer i størrelse for å forårsake ekstra blodstrøm.

-   Smerter i brystet

Smerter i brystene er hovedsakelig relatert til premenstruelt syndrom. Henger smerter i brystene ikke sammen med syklusen, er det et tegn du bør være oppmerksom på. Smerte er ikke et vanlig symptom av brystkreft, men en kul kan gi smerter ved å øke det indre trykket i brystet.

Husk -- alle nevnte symptomer kan være ikke kreftrelatert! For å utelukke svulsten eller oppdage tidlig må man undersøkes av legen.

HEAL er en helseapp for alle som ønsker oversikt og kontroll over medisinbruk, helseparametre, dokumenter og sykehistorie. Du trenger ikke flere apper for din helse. HEAL har mange funksjoner, velg de som er viktige for deg og tilpass appen til dine behov.

Last ned HEAL nå!

Del på: facebook twitter