Dette bør du som mann vite om kreft
Som hvert år i november snakker vi om menn og kreft. “Er du mann, har du 30% større risiko å få kreft” står skrevet på Kreftforeningens nettside.
Ifølge Kreftregisteret er kreft den nest hyppigste dødsårsaken blant norske menn. Det forventes at en av tre menn vil få kreft i løpet av livet. Blant de vanligste krefttypene hos menn er prostatakreft, lungekreft, tykktarmskreft, hudkreft og blærekreft. Forekomst av munn og halskreft har økt betydelig i siste årene.
-
Prostatakreft (26,5% av alle tilfeller): Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos norske menn, som utvikler seg i prostatakjertelen, et organ i det mannlige reproduktive systemet. Tidlige stadier av prostatakreft gir ofte få eller ingen symptomer, derfor er regelmessige helsesjekker viktige, spesielt hos menn over 40 - 50 år.
-
Lungekreft (9,0% av alle krefttilfeller): I 2022 var de fleste kreftdødsfallene i Norge forårsaket av lungekreft. Lungekreft ofte har ingen symptomer før kreften har spredt seg. Røyking er en av de viktigste risikofaktorene for lungekreft, og derfor er røykeslutt et viktig forebyggende tiltak.
-
Tykktarmskreft (7,8% av alle krefttilfeller): Tykktarmskreft utvikler seg i tykktarmen eller endetarmen. Symptomer kan omfatte endringer i avføringsmønster, blod i avføringen eller vedvarende mageplager. Tidlig diagnose gjennom screening er avgjørende for vellykket behandling.
-
Hudkreft ekskl. føflekk (7,7% av alle krefttilfeller): Basalcellekarsinom er den vanligste formen for ikke-melanom hudkreft hos menn, og den er ofte knyttet til langvarig solutsettelse. I 2022 ble hudkreft påvist 20% oftere enn i 2021. Den aller kraftigste veksten fantes hos eldre.
-
Urinveier ekskl. nyre (7,0% av alle krefttilfeller): Blærekreft er vanligere hos eldre menn. Tegn på blærekreft inkluderer blod i urinen og hyppig vannlating. Regelmessige legebesøk og oppmerksomhet til slike symptomer er viktig.
-
Munn og halskreft: HPV relatert kreft i munn eller svelg med økt forekomst i løpet av de siste årene.
Tidlige symptomer menn bør være oppmerksomme på
Tidlige kreftsymptomer kan være vanskelig å oppdage. Symptomene kan ofte ikke vise seg før kreften har spredt seg. Tidlig påvisning av kreft er nøkkelen til effektiv behandling, derfor bør menn være oppmerksomme på følgende symptomer som kan indikere mulig kreft:
-
Endringer i vannlatingsmønster: Hyppig vannlating, spesielt om natten, sterk vannlatingstrang, vansker med å starte eller stoppe vannlating, svak eller avbrutt urinstråle, smertefull vannlating eller ejakulasjon, blod i urin eller sæd, smerter i nedre rygg kan være tegn på prostatakreft eller blærekreft.
-
Vedvarende hoste eller pusteproblemer: Vond og langvarig hoste, pustevansker eller blodig oppspytt, kortpusthet, brystsmerter ved hoste eller når man puster dyp, smerter i øvre del av ryggen og hvesende pust kan indikere lungekreft.
-
Endringer i avføringsmønster: Diaré eller forstoppelse som varer i mer en få dager, synlig blod i avføringen eller mørk avføring som indikerer tilstedeværelsen av blod i tykktarmen, smerter eller kramper i magen, følelsen at tarmen er aldri helt tom, innsnevring av avføringen som kan vise til en hindring i tarmen, tretthet og svakhet på grunn av anemi er velkjente symptomer av tarmkreft.
-
Forandringer i huden: Hudkreft er eneste kreften som er synlig og kan lett oppdages i tidlig stadium. Forandringer i hud kan variere fra eksemlignende flekker til klumper, knuter eller sår. Forsvinner forandringene ikke i løpet av 2-3 uker, bør man besøke legen.
-
Sår i halsen og svelgevansker:
-
Uforklarlig vekttap: Plutselig og uforklarlig vekttap uten endringer i kosthold eller fysisk aktivitet kan være et tegn på ulike typer kreft. Dette symptomet bør aldri ignoreres.
-
Tretthet og svakhet (fatique): Kan vise til alle krefttyper. Man kan alltid finne en årsak hvorfor man er trøtt -- mye jobb, stress etc. Varer fatique lenge, må man tenke om man har andre symptomer i tillegg.
Forebyggende tiltak og livsstilsendringer
Selv om det ikke er noen absolutte garantier for å unngå kreft, er det visse forebyggende tiltak og livsstilsendringer uansett alder som kan redusere risikoen betydelig. Det er beregnet at 35% av alle kreftsdødsfall kunne vært unngått ved endring i livsstilsfaktorer.
Risikofaktorer og kreftformer (Kilde: Kreftregistret)
-
Røykeslutt: Røyking er en betydelig risikofaktor for flere typer kreft, først og fremst lungekreft. Å slutte å røyke er en av de mest effektive måtene å redusere risikoen på. Alle former av røyking (daglig, tidligere, av og til, passiv) øker kreftrisikoen.
-
Kutte ned på alkohol: Alkoholforbruk øker risiko for kreft, spesielt lever- og tykktarmskreft. Unngå alkoholinntaket eller begrense til moderate nivåer. Jo mindre alkohol du drikker, jo bedre for helsen din.
-
Oppretthold sunn vekt: Overvekt (KMI 25 kg/m^2^) og fedme (KMI 30 kg/m^2^) vanligvis er knyttet til livsstil, men kan ha flere andre årsaker. Det øker ikke bare kreftrisikoen, men også risikoen for hjerte- og karsykdom.
-
Spis sunt: Et balansert kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteinkilder kan bidra til å opprettholde en sunn kroppsvekt og redusere risikoen for kreft. Nye nasjonale retningslinjer anbefaler begrense samlet inntak av bearbeidet og rødt kjøtt til 350 gram per uke (sammenlignet med 500 gram tidligere). Inntak av minst 800 mg kalsium og 30 gram fiber per dag kan redusere risikoen for kreft.
-
Vær fysisk aktiv: Mangelfull fysisk aktivitet defineres som risikofaktor for flere krefttyper. Optimalt fysisk aktivitet er 10 000 skritt om dagen, men også 2000 skritt per dag gir betydelig gevinst for din helse. En ny studie publisert iJAMA Oncology i juli viser at til og med 4 til 5 minutter med intens fysisk aktivitet daglig kan redusere kreftrisikoen med opptil 32 %.
-
Bruk solbeskyttelse i sommeren: Planlegg uteaktiviteter, beskytt hud med klær og solfaktor, bruk hatten og solbriller og spis matvarer som inneholder antioksidanter.
-
Vaksinering mot HPV-infeksjon: HPV er et virus (Humant papillomavirus) øker risikoen for flere krefttyper hos menn (munn og svelge, penis, endetarm). HPV-vaksinen kan beskytte gutter og menn mot HPV-relatert kreft. Gutter får tilbud om vaksine i 7. klasse som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Voksne menn kan også vaksineres mot HPV. Vaksinen hjelper ikke mot infeksjon man allerede har, men den beskytter mot ny infeksjon. Menn kan også være smittekilde for kvinner og vaksinering av menn er derfor viktig også for å redusere forekomst av livmorhalskreft, som er HPV relatert kreft hos kvinner.
-
Regelmessige helsekontroller: Rutinemessige legebesøk og helsesjekker er avgjørende for å oppdage eventuelle helseproblemer tidlig, inkludert kreft. Diskutere eventuelle bekymringer med helsepersonell og delta i anbefalte screeningprogrammer
Oppsummering
-
Kreft er en kompleks sykdom som kan påvirke menn på ulike måter.
-
Vær oppmerksom på tidlige symptomer, tidlig diagnose kan redde liv og gi gode behandlingsresultater.
-
Tenk om risikofaktorer som du kan påvirke; med å redusere alkoholforbruk, spise sunn og være fysisk aktiv kan kreftrisikoen senkes betydelig.
-
Det er viktig at menn tar ansvar for sin egen helse ved å gjennomgå regelmessige helsekontroller.
-
Får man symptomer som kan være kreft, bør man ikke nøle med å besøke legen.
Hva HEAL kan hjelpe med
Med helseappen HEAL kan du skrive ned og beskrive dine symptomer på en enkel og oversiktlig måte slik at du ser hvordan dette har utviklet seg over tid. Du kan lagre bilder av hudforandringer eller stomi og sende helserapport til helsepersonell (kryptert), og du velger selv hvilke data du vil sende.
I helseappen HEAL kan du også skrive dagbok og lagre alle helserelaterte dokumenter. Alt dette hjelper å gjøre ditt legebesøk så effektiv som mulig.